Wpis z mikrobloga

Sprawa ma się tak. Od roku, czyli od momentu kiedy wprowadziliśmy się do własnego mieszkania nie mamy szafy w korytarzu. Kiedy przyszedł czas funduszy to stolarze śpiewali po 5500pln. Mam opory przed wydawaniem takiej gotówki, bo uważam, ze ceny w trójmieście na wszelkiej maści usługi są z kosmosu. Poprosiłem znajomego o pomoc w pomierzeniu i wypisaniu formatek do zamowien, bo chłopak u siebie tez sam robił, a ja to pierwszy raz mialem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie zamówiłem na razie frontów, a na płyty wydałem 730pln. Licze ze 2500 to będzie maks ile wydam na całość. Trzymajcie kciuki, bo jeszcze nic nie rozwaliłem, ale wszystko jest kwestia czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #meble #stolarstwo #zrobtosam #handmade #remontujzwykopem #remont #szafagra
Aeciatko - Sprawa ma się tak. Od roku, czyli od momentu kiedy wprowadziliśmy się do w...

źródło: comment_1607273246Pd1rxzhT230YLTNAShFnn0.jpg

Pobierz
  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aeciatko: ogólnie, to boki robi się po długości na równo z dolną krawędzią i górną, wtedy by się nie czepiali, że nieoklejone. No ale skoro do boków coś jeszcze przyjdzie to bez znaczenia. Inaczej by Ci te meble się bujały
  • Odpowiedz
@Aeciatko: ujawnisz jakie płyty (mdf, hdf, wiórowa) zamawiałeś? typ i okleina i grubość
jak składałeś zamówienie to jakiś specjalny formularz? np. bok 160x160 oklejone 2 boki czy jakoś tak? Otwory montażowe też wykonali czy sam sobie robiłeś?
  • Odpowiedz
  • 0
@Aeciatko: jak lockery w szatni ¯(ツ)/¯ domawiaj fronty i bedzie gitowa. Pozdro bohaterze w domu :)

@kurlapejter: Trochę tak wygladaja:P W dwóch będą pałąki do wieszania ubrań i łącznie ze 4polki dodam wiec trochę te wrażenie szatni zostanie zatarte ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@BajerOp: Dla jasności - cudzysłowy i porównanie do Ikei żeby odróżnić takich od bylejakiej roboty jakość Ikea (tylko bez zaplecza zwrotów i reklamacji jak Ikea), od porządnych mebli od prawdziwych fachowców.
Ja nie oczekuję formatowania monolitów albo klejenia kantówek na blat w mieszkaniu klienta przecież :D
  • Odpowiedz
@Evert: tam gdzie zamawiasz formatki na meble mają gotowe kartki z tabelką rozkroju. Wpisujesz pierwszy wymiar po długości słoja, obok ilość oklejanych krawędzi (1 lub 2 lub nic), potem drugi wymiar i oklejane krawędzie, potem ilość formatek. I tak po kolei rozpisujesz
  • Odpowiedz
@Aeciatko Kibicuje mocno! Też stałem przed takim samym wyborem. Wydać duuuzo pieniędzy za szafę wnękowa czy zrobić samemu?
Wymierzylem, pojechałem do Gdańskich Składów Drzewnych i zrobiłem szafę za 1/3 ceny :]
  • Odpowiedz
@Xune: bo każdy szanujący się stolarz przywozi już skręcone pudła, zrobione otwory ma itp, robi to w stolarni żeby się nie j---ć na montażu

@BajerOp: Ej, ale nie nazywaj kolesia skrecajacego plyty stolarzem.
  • Odpowiedz
  • 5
@Aeciatko: ujawnisz jakie płyty (mdf, hdf, wiórowa) zamawiałeś? typ i okleina i grubość

jak składałeś zamówienie to jakiś specjalny formularz? np. bok 160x160 oklejone 2 boki czy jakoś tak? Otwory montażowe też wykonali czy sam sobie robiłeś?

@Evert: jedna z formatek wyglada tak. Każda hurtownia ma swoją ale sposób zapisywania jest identyczny. Tabela „uwagi” się nie sugeruj no to był brudnopis dla mnie. Normalnie tam nic nie wpisywałem.
Aeciatko - > @Aeciatko: ujawnisz jakie płyty (mdf, hdf, wiórowa) zamawiałeś? typ i ok...

źródło: comment_1607287158jESplHqq9TsMoQFFULw8jN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Aeciatko: Jak na taka ilosc materialu to 730 pln to nieduzo. Ja tez kiedys zrobilem jak ty. Kolesie od szafy okazali sie ze wszystkie formatki zamawiali i na miejscu mi skrecili. Poszedlem tam gdzie oni, zamowilem formatki i druga szafe juz sam zrobilem. Zadna magia tylko trzeba dobrze przemyslec konstrukcje.
  • Odpowiedz
  • 9
Zacząłem montować spód siedziska i na dziś koniec. Wleci tam jeszcze półka która lezy teraz na dnie no i jakoś na dniach zamontuję górną szafkę dzięki czemu wszystkie niedoklejone boczki znikną;-) Na dniach zacznę szukać tapicera i chyba obicie siedziska zrobie przed frontami. Obicie będzie w tym samym kolorze co kanapa w salonie.
Aeciatko - Zacząłem montować spód siedziska i na dziś koniec. Wleci tam jeszcze półka...

źródło: comment_1607287525lLmcBmJLiVU1hsMqwSS3MJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz