Wpis z mikrobloga

Mirki ten grzybek kombucha ma tak wyglądać, czy jest do wyrzucenia? Próbowałem zrobić kombuchę z matki octowej (tegoroczny ocet jabłkowy z własnych jabłek) i Earl Grey. Odlałem próbkę z każdego słoika w 2 dniu fermentacji i smak był fajny, słodko-kwaśny.
Dziś minęło 5 dni i ta błona na wierzchu zrobiła się taka sucha i pomarszczona (pod spodem widoczne jeszcze bąbelki CO2). Nie przypomina to grzybków z internetów. Nie przekręcę się jak tego posmakuję? Na occie ta błonka była biała i nie wyglądała na suchą.

#gotujzwykopem #fermentacja #kombucha
zychu142 - Mirki ten grzybek kombucha ma tak wyglądać, czy jest do wyrzucenia? Próbow...

źródło: comment_1607157672nh6bhkqOrtJc4yl5TlSjiX.jpg

Pobierz
  • 6
@Limonene: Tak, w całości. Brak metalu, przelewałem to do słoika chochelką z tworzywa, bo stalowej nie mam ( ͡° ͜ʖ ͡°).
@nomadicgoogler: Co do zasady, na żywo to wygląda w sumie podobnie do fermentującego octu czy piwa i pachnie octowo. Dusza eksperymentatora kazała mi spróbować po łyku i w smaku jest ok, jak kombucha, ale mimo wszystko aparycja nie zachęca i wysyłam to do ścieków. Koniec