Wpis z mikrobloga

Tym więcej programuje w #golang tym bardziej kocham ten język ( ʖ̯)

W tym tygodniu zacząłem robić swoją pierwszą stronę WWW bo wcześniej pisałem głównie różne narzędzia. Spędziłem jeden dzień na researchu bibliotek, czytaniu artykułów, rozkminieniu architektury a drugiego dnia mam już działający szkielet do mojej aplikacji z graphql'em, command busem, autoryzacją i kilkoma innymi rzeczami a wszystko to w ładnej heksagonalnej architekturze. W Symfony czy Springu to bym z tydzień to ogarniał mimo, że w obu mam z 8 lat doświadczenia.

Szczerze polecam naukę Go.

#programowanie #golang
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Patuptap z jakich materiałów się uczyłeś, bo też szukam odskoczni od django i chciałbym właśnie Go spróbować :P tak żeby tylko ogarnąć całe środowisko Go jakieś wprowadzenie itp
  • Odpowiedz
@Patuptap: Meh, są lepsze języki do każdego z tych zastosowań. Główne "zalety" Go, to że jest "proste" (a nawet w tym mu nie do końca się udaje) i, że jako tako, nadaje się do wszystkiego.
  • Odpowiedz
@Hauleth:

Meh, są lepsze języki do każdego z tych zastosowań.

Z tych które znam, tj: JS (Node), Java, PHP, Python, Ruby żaden nie przebija Go do Webu. O C, C++ i Ruście w tym kontekście to nie warto wspominać. Nigdy C# nie próbowałem ale na tyle na ile go sprawdziłem to tworzenie stron wygląda podobnie do
  • Odpowiedz