Wpis z mikrobloga

Ja przerabiałem na początku whirlpool następnie kilka różnych hopspiderów i po kilku latach i po przerobieniu 100 różnych sposobów na chmielenie wróciłem do Whirlpoola ( ͡° ͜ʖ ͡°) myślę, że wraz z ilością warek oraz doświadczenia każdy wraca w końcu do Whirlpoola :)
@jankielsynpasterza: Na końcówkę gotowania wrzucasz chłodnice i łyge (żeby zdezynfekować), następnie chłodzisz elegancko do tych 16c powiedzmy, wyciągasz chłodnice a łygą mieszasz od zewnątrz garnka do środka, zaczynając powoli, coraz szybciej aż Ci się robi taki wirek na środku przypominający kształtem lejek. Czekasz z 10-20min z zamkniętą pokrywką i masz pięknie stożek chmielin i osadów białkowych na środku. Następnie rureczką blisko ścianki garnka zasysasz i do fermentora ( ͡° ͜