Wpis z mikrobloga

@uhu8: da się jednak wyciągnąć jakieś nauki, jakieś bardziej uniwersalne wartości z z dzieł epoki. Z romantyzmu pewnie też, tylko że on całkowicie do mnie nie trafia (no i 9 lat indoktrynacji w szkole Mickiewiczem, bo patron, pewnie się na mnie odbiło). W sumie to jestem dość początkujący w jakieś filozofie czy coś takiego, także może mi się jeszcze zmienić.
@uhu8: Tak samo jak chodzi o noblistów. Od groma nobli dostało właśnie żydów urodzonych w Polsce, zdecydowanie więcej niż „polskich Polaków”. Numerus clasus nie wzięło się znikąd.
Postać zaś Tuwima była, z tego co pamiętam, nietolerowana zarówno przez przedwojennych prawaków, jak i innych żydów.
@uhu8: @bledny: Weźcie poprawkę na treść niektórych jego utworów, które nie przypadły prawicy, m. in. chyb najsłynniejszy, tj. „Do prostego człowieka”, gdzie uznano ze atakuje kościół, niepodległościowców, niszczeniu polskiej armii i uzbrojenia czy zachęcania do dezercji. Lidzie po prostu nie ogarniali o co mi chodziło i do dziś niestety zostało to większości...