@chagni: przy peklowaniu na sucho moim zdaniem te 6 dni to takie minimum żeby oczka nie mieć wewnątrz. Jak peklowalem na mokro to po 3 dniach już było ok
@Sondokan: A za każdym razem daje co innego w ramach eksperymentowania ( ͡°͜ʖ͡°) Tutaj akurat wjechał pieprz kolorowy, majeranek, cząber, czosnek granulowany, papryka wędzona i chilli
Kupuje 1kg mięska, myje osuszam i odkładam. W międzyczasie robię mieszankę peklującą z 18g peklosoli i wybranych przypraw. Dokładnie obtaczam cały kawałek miesa masuje jakbym mietosil tyłek różowej. Potem wkładam do woreczka i do szybkowaru dokładnie upychając. To idzie do lodówki na okołov 6 dni. Potem parze w kąpieli wodnej wg wytycznych w zależności jaki to rodzaj miesa. Czasami pekluje na mokro ale przy tym jest więcej zabawy.
Wyszła smaczna i soczysta - będzie na kanapki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #jedzzwykopem #szynkowar #bojowkawedliniarska
Z ciekawości zapytam: długo peklowałeś?
Moja jak na razie 3 dni, pierwszy raz robię :)
Kawałek mięsa obtaczasz w przyprawach, później to leżakuje a następnie szynkowar i tyle?
Komentarz usunięty przez autora
Kupuje 1kg mięska, myje osuszam i odkładam. W międzyczasie robię mieszankę peklującą z 18g peklosoli i wybranych przypraw. Dokładnie obtaczam cały kawałek miesa masuje jakbym mietosil tyłek różowej. Potem wkładam do woreczka i do szybkowaru dokładnie upychając. To idzie do lodówki na okołov 6 dni. Potem parze w kąpieli wodnej wg wytycznych w zależności jaki to rodzaj miesa. Czasami pekluje na mokro ale przy tym jest więcej zabawy.