@DanielPlainview: @CzipIDejl: Mało kto popiera wyjście z UE. Ale taki argument daje nam pozycję negocjacyjną. Tyle się mówi o robieniu laski Amerykanom. Ale Brukseli już można? Bo co? Bo dają nam pieniążki które sami wpłacamy do budżetu? A i tak zaraz uzależnią je od enigmatycznej "praworządności". Nie oszukujemy się, nikt tam nas nie kocha, liczy się nasz rynek zbytu i tania siłą robocza i narzucanie swojego światopoglądu.
@CzipIDejl: każdy wykopek popierający Konfederację. Nie zapominaj, że to partia powstała właśnie jako antyunijna, to ich główny cel. Stąd też pojawiające się od początku oskarżenia o wsparcie tej partii prosto z Rosji.
Poza tym już od dawna wpłacamy więcej niż dostajemy.
@wolny_kangur: Strona Ministerstwa Finansów, cyk, mówi zgoła co innego. Saldo na 2019 r. zamknęło się bilansem 11 mld zł na plus dla Polski. Saldo za 2020 (okres styczeń - wrzesień) to 9 mld złotych więcej otrzymanych niż wpłaconych do UE. Średnio wychodzi mi to na "od dawna wpłacamy więcej niż dostajemy".
@DanielPlainview: @WilecSrylec: @CzipIDejl: Kółko wzajemnej adoracji unioentuzjastów ( ͡°͜ʖ͡°) Mówicie, że cała społeczność naukowa i ekspercka w Polsce to zwolennicy UE? Że każdy kto głosował w referendum przeciwko wejściu do UE to idiota?
Unia to powinno być tylko narzędzie do realizacji naszej polityki. Jeśli cele Unii godzą w nasze strategiczne interesy to trzeba protestować. Twierdzenie, że Unia jest wobec nas
#polexit #polska #ciekawostki #historia #europa
Komentarz usunięty przez moderatora
Mało kto popiera wyjście z UE. Ale taki argument daje nam pozycję negocjacyjną. Tyle się mówi o robieniu laski Amerykanom. Ale Brukseli już można?
Bo co? Bo dają nam pieniążki które sami wpłacamy do budżetu? A i tak zaraz uzależnią je od enigmatycznej "praworządności". Nie oszukujemy się, nikt tam nas nie kocha, liczy się nasz rynek zbytu i tania siłą robocza i narzucanie swojego światopoglądu.
@wolny_kangur: Że według ciebie wychodzimy na tym na zero?
Nie masz 30 lat, gdybyś miał to potrafiłbyś nie łykać i nie powtarzać takich idiotyzmów.
Komentarz usunięty przez moderatora
@wolny_kangur: Strona Ministerstwa Finansów, cyk, mówi zgoła co innego. Saldo na 2019 r. zamknęło się bilansem 11 mld zł na plus dla Polski. Saldo za 2020 (okres styczeń - wrzesień) to 9 mld złotych więcej otrzymanych niż wpłaconych do UE. Średnio wychodzi mi to na "od dawna wpłacamy więcej niż dostajemy".
Komentarz usunięty przez autora
Unia to powinno być tylko narzędzie do realizacji naszej polityki. Jeśli cele Unii godzą w nasze strategiczne interesy to trzeba protestować. Twierdzenie, że Unia jest wobec nas
@WilecSrylec: Byłem przez wiele lat przeciwnikiem UE i uwierz mi, że dopóki się nie wyjaśni pewnych mitów i wątpliwości to nie jest to oczywiste.