Wpis z mikrobloga

Zna się ktoś dobrze na #raspberrypi i #linux?
Zainstalowałem na malinie #domoticz, który znakomicie sprawdza mi się jako prywatna stacja pogodowa w połączeniu z kilkoma czujnikami Sonoffa w domu jak i na zewnątrz. Problem pojawił się gdy na tej samej płytce chciałem uruchomić Magic Mirror - skrypt w formie wygaszacza ekranu w przeglądarce Chromium, który również pokazuje dane pogodowe - tylko z sieci (generalnie służy pod lustro weneckie jako bajer ale nie o tym teraz). Otóż wydaje mi się, że skrypt skonfigurowany jest dobrze ale coś jest źle. W pierwszej sekundzie uruchamia się Magic Mirror a po chwili znów wskakuje Domoticz - uwaga - na pełnym ekranie jakby miał wyższy priorytet. Co mogę robić źle, ewentualnie jak to rozwiązać? Czy 2 skrypty nie mogą działać jednocześnie na jednym urządzeniu, czy co? ma ktoś jakiś pomysł, żeby nie kupować drugiego RPI? #programowanie #python #pytaniedoeksperta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dommmaz: pomijając fakt, że nie wiem w czym się domoticz uruchamia (xorg?) to pewnie wystarczy dodać kilka sekund opóźnienia do startu magic mirror.

Pokaż ten skrypt do magic mirror
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Kryspin013 instalowałem komendami, był moment że zapytał mnie czy ma się uruchamiać z systemem Y/N. Domoticz też jest ustawiony, że ma się uruchomić ze startem systemu
  • Odpowiedz
instalowałem komendami

@dommmaz: ale własnie o to pytam, żebyś mi podesłał cokolwiek bym miał się czego chwycić. Nie znam tego magic mirror więc najszybciej byłoby mi znaleźć w źródłach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dommmaz: Dobrze, że ten skrypt podesłałeś bo byśmy błądzili po omacku. Tam jest generowany prawdopodobnie unit systemd przez jakiś pakiet w nodejs.

Daj wynik:

systemctl list-units --all | grep pm2
  • Odpowiedz
hmm to pokaż /etc/init.d/domoticz.sh xD

btw najszybciej by było jakbyś wklejał mi tekst zamiast screenów

Na przykładzie
cat /etc/init.d/domoticz.sh | nc termbin.com 9999
  • Odpowiedz