Wpis z mikrobloga

75 lat temu rozpoczęła się największa farsa we współczesnej historii,

Spośród setek tysięcy, jeśli nie milionów Niemców, którzy byli odpowiedzialni za niewyobrażalne zbrodnie wojenne i okrucieństwa podczas II wojny światowej, tylko kilkuset zostało skazanych i poniosło odpowiedzialność za te potworne zbrodnie.
Wszyscy inni psychopatyczni mordercy i przestępcy zostali wkrótce zrehabilitowani przez zachodni rząd Niemiec i właściwie wrócili do dawnego życia w zachodnich Niemczech, które pomagali odbudować i stali się integralną częścią jego społeczeństwa, przemysłu oraz też polityki.

Prawda jest taka, że Niemcy nigdy tak naprawdę nie zostali denazistowani (Po niemiecku Umerziehung, nie wiedziałem jak to nazwać ze względu na kontekst).

Zdecydowana większość nazistowskich przestępców uszło to na sucho.
Tysiące z nich zostało wysłanych do Stanów Zjednoczonych, podczas gdy trwały testy norymberskie, oni trafiali na rządową listę płac administracji amerykańskiej (operacja paperclip).

Farsa, którą były procesy w Norymberdze, pomogła przekonać świat, że nazistowski reżim został pokonany i że sprawiedliwości stało się zadość, podczas gdy w rzeczywistości naziści nigdy nie zapłacili za swoje zbrodnie, przy tym żyli w wygodnym życiu, opłacani przez amerykańskich podatników pieniędzmi za pośrednictwem planu Marshalla, otrzymali również dzięki USA pomoc w utworzeniu republiki federalnej Niemiec Zachodnich.

Wniosek z tego tekstu jest jeden

#ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
ModelCocomo - 75 lat temu rozpoczęła się największa farsa we współczesnej historii, 
...

źródło: comment_1605881500ytl7UYQff56bzxLJz0QixQ.jpg

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ModelCocomo: jeśli pies policyjny zagryzie obywatela, który nie jest winny to nikt nie straci na uśpieniu tego psa. Ani na ukaraniu policjanta który wydał rozkaz.

Była zbrodnia powinna być i kara.
  • Odpowiedz
@Gruby_Wujo A dlaczego miałbym bym słuchać się prezydenta? Czy ja jestem funkcjonariuszem jakiegoś podmiotu nad którym prezydent na władze?

Dlaczego miałby to zrobić? Nie żyjemy w Afryce.

Moja odpowiedź: Nie, nie zrobiłbym tego. Wolałbym poddać się odpowiedzialności karnej.
  • Odpowiedz
Jasne jest, że sądzonych oraz skazanych na śmierć niemieckich zbrodniarzy hitlerowskich powinno być wielokrotnie więce

@Trojden: nie w naszej gestii jest odbierać życie które dał Pan Bóg. Dramatem jest, że w ogóle ktokolwiek został skazany na śmierć co jest sprzeczne chociażby z piątym przykazaniem. Jezus zstąpił na ziemie i dał nam przykazanie miłości, byśmy sobie wybaczali, gdyż tylko przez wybaczenie znajdziemy miejsce u boku Ojca.

W religii katolickej nie ma
  • Odpowiedz
@MyOwnWorstEnemy: Może np. skazać winnych, ilu by ich nie było? Czy ktoś wynagrodził Polakom oficerów w Katyniu? 21 768 ofiar, gdzie wojskowi byli elitą RP. 6 milionów ofiar, w tym 3 miliony Polskich Żydów, gdzie wielu z nich było Polakami, jedynie mając korzenie żydowskie. A później naród ofiar gnił 50 lat w komunizmie, podczas gdy naród oprawców był głównym beneficjentem planu Marshalla.

Los powojennej Polski jest jedną z największych niesprawiedliwości
  • Odpowiedz
  • 0
@XIONC_CI_MORDE_LIZAL:

Zło to zło, Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. Nie jestem świątobliwym pustelnikiem, nie samo dobro czyniłem w życiu. Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale.

Istnieje tylko Zło i Wielkie Zło, a za nimi oboma, w cieniu, stoi Bardzo Wielkie Zło. Bardzo Wielkie Zło to takie, którego nawet wyobrazić sobie nie możesz, choćbyś myślał, że nic
  • Odpowiedz
@Gruby_Wujo: Bóg jest wszedzie, wtedy też był i widział. Naziści zostaną sprawiedliwie osądzeni przez Stwórce naszego, a naszą rolą jest przebaczyć byśmy sami zaznali szczęścia w Królestwie Niebieskim.
  • Odpowiedz
  • 1
@Royal_Email: był widział i nic z tym nie zrobił.
Ewentualnie stał gdzies w kącie i walił sobie patrząc jak gazowali ludzi w komorach.
Musiał być dumny z siebie, że jego boski plan wypalił w 100 procentach.

Tak było. Udowodnij mi, że nie.
  • Odpowiedz
Bóg jest wszedzie, wtedy też był i widział. Naziści zostaną sprawiedliwie osądzeni przez Stwórce naszego, a naszą rolą jest przebaczyć byśmy sami zaznali szczęścia w Królestwie Niebieskim.

@Royal_Email: Z taki bzdurami to do @dendrofag pod wpis idź, a nie udzielaj się w konkretnej rzeczowej dyskusji, bo się tylko błaźnisz.
  • Odpowiedz
@Mikka: A odstosunkuj się ode mnie kolego :)
Kościół Katolicki jak najbardziej popiera świeckie sądownictwo i wymiar sprawiedliwości, tak długo jak jest sprawiedliwe i nie stosuje nadużyć.
  • Odpowiedz
@Mikka: no ale jak to, polak katolik mysi się stosować do swojej wiary. Księdzu pedofilowi przebaczy a zbłąkanemu żołnierzowi ktory w trudnych czasach tylko wykonywał rozkazy to już nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz