Witam #gotowanie #gotujzwykopem W wielu przepisach zza oceanu jest coś takiego jak "dry mustard", w dosłownym tłumaczeniu to "sucha musztarda". Wygląda to w sumie jak taka amerykańska musztarda w sensie bardzo żółty proszek. Tak więc moje pytanie:
Czy w Polsce można to dostać? Ewentualnie co to tak faktycznie jest? Znalazłem, że to w sumie są sproszkowane ziarna gorczycy. W sumie by pasowało, ale gorczyca taka polska nie jest taka żółta, chyba
Tak więc moje kolejne pytanie: czy sproszkowane nasiona gorczycy będą dobrym "zamiennikiem"? Czy to nawet nie zamiennik a to to?
@niochlandTo make a powder, toast your mustard seeds for 20 seconds in a dry skillet. Cool the seeds, then transfer to a spice grinder and pulse until you have a powder. Pass the powder through a sieve to remove the hulls. Blend a pinch or two of turmeric with the mustard to create the bright yellow associated with the condiment.https://www.leaf.tv/articles/can-i-crush-mustard-seeds-to-make-dry-mustard/
Tutaj masz opis z opakowania, sprobowalem na sucho z lyzeczki... Nie polecam! Smakuje jak musztarda dijon Jesli robisz marynate do miesa daj zwykla, polska musztarde nie warto specjalnie kupowac
sprobowalem na sucho z lyzeczki... Nie polecam! Smakuje jak musztarda dijon
@blazet94: O, dobrze wiedzieć! Dzięki za poświęcenie! ( ͡°͜ʖ͡°) Głównie potrzebna by mi była do panierek, duuużo panierek z przepisami z USA ma własnie np. łyżeczkę-dwie dry mustard w sobie, a ja jak coś robię pierwszy raz to lubię robić 1:1 jak jest w przepisie, żeby potem sobie ulepszać/zmieniać.
@niochland: Kupisz spokojnie na allegro. Jak do sosow to mozesz spokojnie uzywac zywklej jako zamiennik. Z panierkami gorzej, ale jak pominiesz to tez nic sie nie stanie
W wielu przepisach zza oceanu jest coś takiego jak "dry mustard", w dosłownym tłumaczeniu to "sucha musztarda". Wygląda to w sumie jak taka amerykańska musztarda w sensie bardzo żółty proszek. Tak więc moje pytanie:
Czy w Polsce można to dostać? Ewentualnie co to tak faktycznie jest? Znalazłem, że to w sumie są sproszkowane ziarna gorczycy. W sumie by pasowało, ale gorczyca taka polska nie jest taka żółta, chyba
Tak więc moje kolejne pytanie: czy sproszkowane nasiona gorczycy będą dobrym "zamiennikiem"? Czy to nawet nie zamiennik a to to?
Taguję #usa bo może ktoś będzie wiedział
To pewnie sproszkowana gorczyca z innymi przyprawami bo z tego sie wlasnie robi musztarde a tu jest bez dodatku wody czyli dry
@Viking-: @matnos: Czyli to gorczyca z odrobiną kurkumy, żeby było żółte
Będę testował, dzięki za pomoc, mogłem poszukać sam, ale oczywiście wykopowa dyskusja kuchcików lepsza xD
Jesli robisz marynate do miesa daj zwykla, polska musztarde nie warto specjalnie kupowac
@blazet94: O, dobrze wiedzieć! Dzięki za poświęcenie! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Głównie potrzebna by mi była do panierek, duuużo panierek z przepisami z USA ma własnie np. łyżeczkę-dwie dry mustard w sobie, a ja jak coś robię pierwszy raz to lubię robić 1:1 jak jest w przepisie, żeby potem sobie ulepszać/zmieniać.
Komentarz usunięty przez moderatora