Wpis z mikrobloga

Co jest najgorsze w pracy nad projektem? Czekanie.

Do momentu wydania i zakończenia wersji którą se oznaczyłem jako beta 0.1 wstrzymywałem się ze zrobieniem repo na gicie. Generalnie, wiem że to błąd, że powinienem od razu ogarnąć i tak dalej, bo teraz jak się projekt rozrósł to nie wrzucam 10mb codzień i sprawdzam szybko co nie jest tak, tylko od razu #!$%@? całe 5GB folderu. wysyłanie, pobieranie, sprawdzanie co się zjepsuło i tak w kółko od 11. Rozwiązywanie problemów 20 minut góra, czekanie 40-60 bo niestety upload pamiętający czasy neostrady. Co prawda tej lepszej, po 2012, ale jednak.

Drugą czasochłonną rzeczą było bakowanie lightmap i sprawdzanie czy dobrze się ogarnęło. do {40 minut pieczenia, 5 testowania, 5 kompilowania projektu, 5 testowania builda, 5 zmieniania ustawień} while(isLightmapFucked);. W międzyczasie dla urozmaicenia wyskoczył BSOD i modlenie się, by File>save project w Unity był naciśnięty wcześniej niż dwie godziny temu.

I nie wiadomo co robić ze sobą. Puścić jakiegoś youtuba? jakąś gierkę? iść na fajkę? do sklepu? przeglądać mirko?

Nie lubię być nieproduktywny ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#bordogamedev #gownowpis
TymRazemNieBedeBordo - Co jest najgorsze w pracy nad projektem? Czekanie. 

Do mome...

źródło: comment_1605107791qQ69ltfDdBkYRkfd7cOdXm.jpg

Pobierz
  • 6
@denis-szwarc: generalnie biłem głową w ścianę cały dzień dopóki nie odkryłem, że jest coś takiego jak github for unity, rozszerzenie w samym unity, które samo pobiera gita i lfs, ty tylko dajesz login hasło i push, ewentualnie potem sobie kombinujesz z gitignore ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz mam problem bo chce stworzyć wersję publiczną projektu, a to oznacza pozbycie się sporej liczby assetów ze store z projektu
@denis-szwarc: korzystam, korzystam, ale miałem kilka problemów z lfs które git dla unity rozwiązał. Generalnie poza wyrzuceniem assetów chciałem zrobić placeholdery dla obiektów których mieć publicznie nie mogę, a to oznacza grzebanie w edytorze, inspektorze, może nawet dołączenie placeholderów. Ale sam zobacz jak to ładnie idzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
TymRazemNieBedeBordo - @denis-szwarc: korzystam, korzystam, ale miałem kilka problemó...