Wpis z mikrobloga

Mam problem z kablem sieciowym. Jak podłączam laptopa to działa, jak ten sam kabel podłączam do desktopa to nie działa.
Dodatkowo jak do tego samego desktopa podłączam inny kabel to działa bez problemu.
O co tu chodzi? Czemu ten sam kabel na jednym sprzęcie działa, a na innym nie chce?

#siecikomputerowe #komputery
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Vincenzo: sprawdź czy piny są 1 do 1. Może laptop ma automdx i negocjuje że to jest kabel prosty (a w rzeczywistości kabel jest crossowany). Desktop może tego nie ma i nie zadziała ponieważ jest kolidacja pinów.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@fudzi: to chyba nie to. Jak ustawię ręcznie prędkość na 10mb/s duplex lub half-duplex to nagle widzi kabel. Każde inne ustawienie sprawia, że kabel nie jest przez kartę rozpoznawany. Na laptopie tego problemu nie ma. Nic z tego nie rozumiem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Desktop może tego nie ma

@fudzi: musiałby być z czasów pierwszych pentiumów i tych okolic, albo i jeszcze starszy.

@Vincenzo: zapewne masz uszkodzony przewód, jedna żyła jest przerwana i autonegocjacja w desktopie to wykrywa, a w laptopie nie (albo wykrywa i inteligentnie pomija zestawiając Fastethernet zamiast Giga)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: To czemu przy ograniczonej prędkości działa na desktopie? Na laptopie natomiast na automatycznych ustawieniach speedtest.net wyciąga maksymalną prędkość. Poza tym kabel jest nowy. Chyba nie jest jednak uszkodzony.
  • Odpowiedz
To czemu przy ograniczonej prędkości działa na desktopie?

@Vincenzo: bo do ograniczonej prędkości nie są wykorzystywane wszystkie żyły w przewodzie. A 10Mbps zestawi się nawet, jak porty zepniesz "kablem od żelazka". Robiłem kiedyś próby z wykorzystaniem do przesłania ethernetu czterożyłowym przewodem domofonowym, ze 20m długim, 10Mbps się zestawiało bez problemu, ale realny przesył danych był tak tragiczny, że nie miało to sensu.
  • Odpowiedz
@Vincenzo: różnica w sposobie negocjacji parametrów łącza przez obie karty. Jeden sobie radzi jak może, drugi po prostu odrzuca jako uszkodzony, póki ręcznie nie ograniczysz prędkości. Nie kombinuj, po prostu wymień ten przewód, przecież to nie majątek, a z używania takiego kabla nic dobrego nie będzie.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: plot twist - szukając jeszcze innych kabli znalazłem starego switcha, jeszcze z czasów studenckich. Podłączyłem do niego ten felerny kabel, a ze switcha inny do karty sieciowej w desktopie i teraz wszystko hula na pełnej prędkości. Nie umiem wytłumaczyć dlaczego, ale jak coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dziękuję wszystkim za pomoc, można zamknąć temat ( ͡°
  • Odpowiedz
@Vincenzo: laptop pewnie łączy ci się na 100M, czasem nawet w nowych łapkach 100M karty montują, albo jest na tyle inteligentny że gigabit olewa, stacjonarna usilnie chce się połączyć na gigabicie a że coś jest nie tak to się wcale nie łączy. Jak użyłeś starego switcha pewnie też 100M to problem rozwiazany, kartą widzi 100M switch i tak się łączy. Ewentualnie lekko zgnieciona wtyczka gniazdo w laptopie jeszcze łączy a
  • Odpowiedz