Aktywne Wpisy
KsiezniczkaDunia +90
Demonstracja antynatalistyczna się odbyła! Pozdrawiam. NIE GRAJ W RULETKĘ CZYIMŚ ŻYCIEM!
#antynatalizm
#antynatalizm
mirko_anonim +2
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak zachować się i potraktować ultimatum dziewczyny "albo zaręczyny, rezerwacja sali weselnej i zaliczka na wesele do końca roku albo się rozstajemy"? Oboje jesteśmy lvl 32, razem od 4 lat. Mieszkamy wspólnie od 3 lat. Od roku ona mnie ciśnie na dziecko, aby scementować nasz związek, ale ostatnio dołożyła kolejne warunki, o których wyżej napisałem. Ona uważa, że dzięki temu wejdziemy na nowy poziom związku, uratujemy go -
Jak zachować się i potraktować ultimatum dziewczyny "albo zaręczyny, rezerwacja sali weselnej i zaliczka na wesele do końca roku albo się rozstajemy"? Oboje jesteśmy lvl 32, razem od 4 lat. Mieszkamy wspólnie od 3 lat. Od roku ona mnie ciśnie na dziecko, aby scementować nasz związek, ale ostatnio dołożyła kolejne warunki, o których wyżej napisałem. Ona uważa, że dzięki temu wejdziemy na nowy poziom związku, uratujemy go -
„Jesteśmy jak liczne kulki kadzidła spadające na ten sam ołtarz. Niektóre wypalają się wcześniej, inne później, ale jest to bez różnicy”. Marek Aureliusz, Rozmyślania , 4.15
Jaka jest różnica między Tobą a najbogatszym człowiekiem na świecie? Jeden z Was ma trochę więcej pieniędzy niż drugi. Jaka jest różnica między Tobą a najstarszą osobą na ziemi? Jeden z Was jest na niej trochę dłużej od drugiego. Podobnie rzecz się ma z najwyższym, najmądrzejszym czy najszybszym człowiekiem świata. Porównywanie siebie z innymi utrudnia akceptację, ponieważ chcemy tego, co oni mają, lub życzymy sobie innego obrotu spraw. Jednak wszystko to jest bez różnicy. Dla niektórych przytoczone słowa Marka Aureliusza są pesymistyczne, natomiast dla innych optymistyczne. W rzeczywistości jest to sama prawda . Wszyscy znajdujemy się na ziemi i ostatecznie z niej znikniemy, a do tego czasu nie warto martwić się nieistotnymi różnicami. Mamy za dużo do zrobienia.
#dailystoic - tag do obserwowania/czarnolistowania
#filozofia #stoicyzm
#motywacja #rozwojosobisty
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Hej. No właśnie tu się pojawia odwieczne pytanie człowieka/filozofa.
Czym jest szczęście?
Trochę mi nie pasuje do końca interpretacja tego cytatu Marka Aureliusza. Bo
I tak - lepiej mierzyć siły na zamiary. Zazdrość szybko może przerodzić się w zawiść, a wtedy działa paraliżująco. Życie mamy jedno i czy warto tracić czas na gonienie za nieosiągalnym? Z drugiej strony gdzie jest
Będąc altruistą możesz poświęcić swoje życie/narzędzia na pomoc innym ludziom i próbować osiągnąć coś "nieosiągalnego".
Będąc osobą samolubną, możesz skupić się na hedonistycznym trybie i dążyć do szczęścia tylko dla siebie.
"Tylko musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiscie ważne pytanie. Co lubię w życiu robić i zacząć to robić". ;)
Dzisiaj wszystko zdaje sie być w w zasięgu ręki i łatwo dostępne. Ale takie nie jest. Świat nie jest równy, nie jest sprawiedliwy i nigdy taki nie będzie. Im szybciej przyjmiemy
Właśnie dlatego stoicyzm w dzisiejszych czasach jest mocną filozofią. Uświadamianie sobie własnych ograniczeń w świecie który sugeruje nam że ich nie ma.
@Seiec: problem w tym, że patrzysz na tego wyimaginowanego najbogatszego człowieka, zupełnie nie myśląc o tym jak mogła wyglądać jego droga na szczyt -
Bardzo daleko idące wnioski, zupełnie nieprawdziwe i krzywdzące. Ale nie przejmuj się, ja też się nie
Ludzie zazwyczaj nienawidzą rzeczy, których nie mogą mieć. Sam napisałeś, że po przeczytaniu powyższego wpisu poczułeś gniew, a przecież prawie całą swoją wypowiedź skierowałeś przeciwko bogatym ludziom. Dlatego tak napisałem.
Tak