Wpis z mikrobloga

• 158
Stoicyzm na dziś - 7 listopada - Ołtarz braku różnic

„Jesteśmy jak liczne kulki kadzidła spadające na ten sam ołtarz. Niektóre wypalają się wcześniej, inne później, ale jest to bez różnicy”. Marek Aureliusz, Rozmyślania , 4.15

Jaka jest różnica między Tobą a najbogatszym człowiekiem na świecie? Jeden z Was ma trochę więcej pieniędzy niż drugi. Jaka jest różnica między Tobą a najstarszą osobą na ziemi? Jeden z Was jest na niej trochę dłużej od drugiego. Podobnie rzecz się ma z najwyższym, najmądrzejszym czy najszybszym człowiekiem świata. Porównywanie siebie z innymi utrudnia akceptację, ponieważ chcemy tego, co oni mają, lub życzymy sobie innego obrotu spraw. Jednak wszystko to jest bez różnicy. Dla niektórych przytoczone słowa Marka Aureliusza są pesymistyczne, natomiast dla innych optymistyczne. W rzeczywistości jest to sama prawda . Wszyscy znajdujemy się na ziemi i ostatecznie z niej znikniemy, a do tego czasu nie warto martwić się nieistotnymi różnicami. Mamy za dużo do zrobienia.

#dailystoic - tag do obserwowania/czarnolistowania

#filozofia #stoicyzm
#motywacja #rozwojosobisty
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Seiec: co wpis jest osoba która nie rozumie wpisu i stara się go wypierać.. jeśli czegoś nie łapiesz to pisz, a jeżeli łapiesz i się nie zgadzasz to napisz z czym się nie zgadzasz, dlaczego i jaki jest twój punkt widzenia.. może masz szerszy punkt widzenia i przyznam Ci rację.. a może będę miał inne zdanie? Niezależnie od tego twój post nic nie wnosi.
  • Odpowiedz
@CichySzelestOka: Jaka jest różnica między mną a najbogatszym człowiekiem na świecie? No, może taka, że najbogatszy człowiek na świecie nieco inaczej patrzy na swoją egzystencję - nie musi martwić się, czy wystarczy mu środków na rachunki, kredyt, jedzenie, paliwo, czy rzeczywiście nie skończy pod mostem za kilka tygodni. Nie wspominam już o życiowym komforcie, poczuciu bezpieczeństwa, możliwościach rozwoju, wywieraniu wpływu na innych, możliwościach perswazji - o tym wszystkim co daje
  • Odpowiedz
@dac_oficjal Jeżeli sensem bytu jest po prostu istnienie to może faktycznie te różnice nie mają znaczenia. Ale chyba nie o to w życiu chodzi by skupiać się na tym, że wszyscy jesteśmy na ziemi i wszyscy umrzemy. Człowieka robi trochę więcej, nie jesteśmy amebami.
  • Odpowiedz
  • 1
@Shatter trudno się nie zgodzić. Człowiek mało zamożny, lub w ogóle biedny musi skupiać się bardziej na przetrwaniu i różnice między nim, a człowiekiem bogatszym, cały czas rzutują na jego życie. Aureliusz mógł wieczorem patrzeć w gwiazdy i rozmyślać, ale biedak kilka ulic dalej mógł jedynie patrzeć w pusty garnek. Po prostu... Nie na każdym poziomie, czy etapie życia stoicyzm ma zastosowanie. Stoicyzm wznosi się chyba ponad zwykłe, życiowe rozterki. I
  • Odpowiedz
@Shatter: @Majku_:

Hej. No właśnie tu się pojawia odwieczne pytanie człowieka/filozofa.
Czym jest szczęście?

Trochę mi nie pasuje do końca interpretacja tego cytatu Marka Aureliusza. Bo
  • Odpowiedz
  • 1
@Grubas o, i to przemawia do mnie o wiele bardziej :) oczywiście to nie konkurs, kto tłumaczy lepiej. To jedynie dowodzi temu, że stoicyzm, czy filozofia w ogóle, jest bardzo złożona i trudna do zrozumienia.
I tak - lepiej mierzyć siły na zamiary. Zazdrość szybko może przerodzić się w zawiść, a wtedy działa paraliżująco. Życie mamy jedno i czy warto tracić czas na gonienie za nieosiągalnym? Z drugiej strony gdzie jest
  • Odpowiedz
@Majku_: Nikt Cię nie ogranicza póki masz świadomość swoich narzędzi. Pomedytuj tylko nad szczęściem właśnie. Czy wiesz co Cię uszczęśliwi.

Będąc altruistą możesz poświęcić swoje życie/narzędzia na pomoc innym ludziom i próbować osiągnąć coś "nieosiągalnego".
Będąc osobą samolubną, możesz skupić się na hedonistycznym trybie i dążyć do szczęścia tylko dla siebie.

"Tylko musisz odpowiedzieć sobie na jedno zajebiscie ważne pytanie. Co lubię w życiu robić i zacząć to robić". ;)
  • Odpowiedz
  • 2
@Grubas otóż to - szczęście dla każdego człowieka ma inną definicję. Jesteśmy różni, mamy różne potrzeby, i nasze szczęście wygląda inaczej. Mam wrażenie, że ludzie starej daty byli prostszy, potrzebowali mniej do szczęścia. Byli bardziej pokorni wobec świata? Możliwe :)
Dzisiaj wszystko zdaje sie być w w zasięgu ręki i łatwo dostępne. Ale takie nie jest. Świat nie jest równy, nie jest sprawiedliwy i nigdy taki nie będzie. Im szybciej przyjmiemy
  • Odpowiedz
@Majku_: Bardzo ładna rozkminka. :)

Właśnie dlatego stoicyzm w dzisiejszych czasach jest mocną filozofią. Uświadamianie sobie własnych ograniczeń w świecie który sugeruje nam że ich nie ma.
  • Odpowiedz
Jaka jest różnica między mną a najbogatszym człowiekiem na świecie? No, może taka, że najbogatszy człowiek na świecie nieco inaczej patrzy na swoją egzystencję - nie musi martwić się, czy wystarczy mu środków na rachunki, kredyt, jedzenie, paliwo, czy rzeczywiście nie skończy pod mostem za kilka tygodni.

@Seiec: problem w tym, że patrzysz na tego wyimaginowanego najbogatszego człowieka, zupełnie nie myśląc o tym jak mogła wyglądać jego droga na szczyt -
  • Odpowiedz
@FarmazonowyMsciciel: Odniosłeś się tylko do pierwszej części mojej wypowiedzi, zupełnie pomijając drugą. Zręcznie i bardzo wygodnie - pod twoją tezę.

Już w samej twojej wypowiedzi widać, że go nienawidzisz tylko dlatego, że on jest bogaty, a ty biedny.

Bardzo daleko idące wnioski, zupełnie nieprawdziwe i krzywdzące. Ale nie przejmuj się, ja też się nie
  • Odpowiedz
Bardzo daleko idące wnioski, zupełnie nieprawdziwe i krzywdzące. Ale nie przejmuj się, ja też się nie przejąłem.

Ludzie zazwyczaj nienawidzą rzeczy, których nie mogą mieć. Sam napisałeś, że po przeczytaniu powyższego wpisu poczułeś gniew, a przecież prawie całą swoją wypowiedź skierowałeś przeciwko bogatym ludziom. Dlatego tak napisałem.

Albo może weźmy takiego Billa Gatesa, Elona Muska, Donalda Trumpa, Paris Hilton albo dziesiątki innych biznesmenów, naukowców, polityków gwiazd showbiznesu itp. itd.

Tak
  • Odpowiedz