Wpis z mikrobloga

Mireczki z tagów #nieruchomosci #mieszkanie czy słyszeliście o #coliving ?

Idea jest tak budynek składa się z małych kawalerek (10-20m2, jest tam tylko sypialnia/aneks +łazienka) i części wspólnej gdzie wszyscy mieszkańcy budynku mogą się integrować :)

Na Trójmiasto.pl w ogłoszeniach widziałem ze taka inicjatywa powstaje w #gdansk

Ktoś słyszał o takim projekcie? Czy takie projekty przeżyją próbę czasu? Czy się robi jeden wielki „sklot”?
  • 16
@dzester: widziałem takie coś już w reklamach na IG, ale jako wynajem dla studentów i to chyba jedyne przeznaczenie jakie jestem w stanie zaakceptować i zrozumieć. Może jak ktoś nie potrzebuje więcej jak swojego kącika i nie zamierza korzystać z tej przestrzeni wspólnej to spoko. Ale iść wypić kawę w części wspólnej w gatkach i koszulce od spania nie bardzo, jak nie trafisz na fajnych sąsiadów to powodzenia z wybraniem filmu
@dzester: Mój kolega w Szwajcarii mieszka w czymś takim. Masz tam chyba 8 czy 10 takich pokoi (w niektórych mieszkają pary) z łazienką + może jakiś aneks kuchenny ale jeśi już to na prawdę coś malutkiego, a do tego na środku wielki salon z dużym aneksem. Są tacy to to lubią, ten kolega jest zachwycony. Ja za nic nie chciałbym tam mieszkać. Zwłaszcza że on za ten swój pokój płaci więcej
@dzester: Aha, no i tam wszyscy wynajmują. Nie wyobrażam sobie żeby ktoś taką "kawalerkę" chciał kupić ani nie wiem czy w ogóle to się da wykupić na własność, bo nie taki jest zamysł.