Wpis z mikrobloga

ludziki z IT, programiści, PM itd. Jak myślicie czy ciężkie czasy mogą być większym zagrożeniem niż dla innych ról, zawodów w przypadku ludzi typu scrum masterzy, analitycy biznesowi zbierający wymagania i inne pokrewne role?
#pracait #scrum #programowanie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasz890123: Programista programiście nie równy. Przez ostatnich kilka lat pojawiło się mnóstwo ludzi "chętnych" do pracy, tylko dlatego, że słyszeli o mitycznych 15k. Wcześniej raczej nie było problemu ze znalezieniem nowej pracy, bo wszyscy studenci dawno się skończyli i licealistów zaczynało brakować. Ale teraz słyszałem, że niektórzy poszli do głowy i policzyli, że jeden rozgarnięty senior wystarczy, nie potrzeba stada bootcampowców. To samo dotyczy scrum masterów, ktoś w końcu zaczął
  • Odpowiedz
@lukasz890123 Jak masz wiedzę biznesowa z danego zakresu + IT jest łatwo o prace. Osobiście polecam tą ścieżkę, bawię się w pracy dużo lepiej niż programista, a pracowałem w obu ścieżkach.
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: Powoli, spokojnie Mirku. Nigdzie nie napisałem, że scrum masterzy nie przynoszą wartości. Natomiast co do pojedyńczych jednostek mam pewne podejrzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Inna bajka, że scrum stał się z jednej strony obowiązującą religią, z drugiej w każdej firmie wygląda trochę inaczej. Poza tym bardzo często nie ma nic wspólnego z "agile". Dlatego czasem okazuje się, że scrum master oderwanym od rzeczywistości kapłanem tej
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: Agile manifesto - https://agilemanifesto.org/
Individuals and interactions over processes and tools
Working software over comprehensive documentation
Customer collaboration over contract negotiation
Responding to change over following a plan
Chciałbym to zobaczyć z każdej dużej korporacji (szczególnie Individuals and interactions over processes and tools), która chwali się scrumem.
  • Odpowiedz
@lukasz890123 Wszystko zależy dla kogo pracujesz, jak dla branży bankowej to wiedza z zakresu finansów, liczenie ryzyka tego typu pierdoły. Umle i bpmny to jak jesteś kumaty to w tydzień się nauczysz + potem zbieranie doświadczenia żeby nabrać dobrych wzorców
  • Odpowiedz