Wpis z mikrobloga

Mirki, czy są na sali specjaliści od #virtualreality? #oculus #htcvive Doradzicie, co lepiej kupić, bujając się w budżecie rzędu 3k zł (powiedzmy +/- 500)? Zakup będzie dla kogoś, a niestety niespecjalnie znam temat, dlatego wolę się poradzić.
Na tapecie mam dwa:
- HTC Vive Cosmos, tu mi się podoba, że nie wymaga zewnętrznych satelitek (choć czytałem już, że to niekoniecznie jest zaleta, ale pytanie na ile faktycznie się to odczuwa), nie podoba mi się natomiast cena, wykraczająca poza budżet.
- Oculus Quest 2: tu najbardziej mi się podoba cena oraz wyczytana gdzieś informacja, że ta zabawka ma wbudowaną własną grafikę i nie wymaga doposażania komputera w wypasioną kartę graficzną.
Ale ten wybór jest na podstawie lektury kilku artykulików na krzyż, więc wszelkie komentarze i sugestie co kupić, a czego absolutnie nie będą mile widziane.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P: Oczywiście Oculus Quest 2. Jeżeli dla kogoś na prezent, to nie ma teraz lepszej opcji. Bezprzewodowy, najnowszej generacji sprzęt, za naprawdę fajne pieniądze. Quest 2 działa niezależnie, najprościej to przyrównać do mobilnej konsoli - po prostu działa sam w sobie. Kupujesz grę w aplikacji na telefonie, gogle łączysz z siecią Wifi, pobierasz grę na gogle i grasz :) Oprócz konta Facebook, które trzeba mieć, żeby zalogować się na gogle
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Quest 2 jest zrobiony trochę po taniości, niższa jakość wykonania przekłada się na niższą cenę. Facebook dopłaca do każdego Questa, oddajesz im swoimi danymi. Do tego przy streamowaniu z PCVR masz delikatną kompresję obrazu, a sam Oculus Link jest na razie w wersji beta, ale nie jest to jakaś wyczuwalna różnica. Ten HTC to w ogóle nie jest wart tych pieniędzy, HP Reverb G2 jako typowo PCVR headset jest
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć inaczej, niż najprościej jak potrafię - wojna rynkowa. Oculus (Facebook) chciał wejść mocno w rynek, dał zaporową cenę, chce tak naprawdę wrzucić cały świat VR na szybszy tor. To trochę tak jak najnowszy flagowiec Samsunga i najnowsze Xiaomi - technologicznie podobne smartfony, tylko jeden kosztuje 5000zł, a drugi 2500zł.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Na początek najlepiej Questa 2. Ogólnie bardzo dobre google. Wady to facebook dla niektórych i tandetne wykonanie. Miałem wiele googli cv1, rift s, quest 1, index i śmiało mogę powiedzieć, że quest 2 to najgorzej wykonane google z jakimi miałem przyjemność. Jakieś martwe piksele, skrzypienie tiggerów w kontrolerach, łamiące się elite strapsy :D. Oczywiście to nie są częste przypadki więc na spokojnie możesz kupić, ale jednak te wady występują
  • Odpowiedz
śmiało mogę powiedzieć, że quest 2 to najgorzej wykonane google z jakimi miałem przyjemność. Jakieś martwe piksele, skrzypienie tiggerów w kontrolerach, łamiące się elite strapsy :D

@ReevoX: Ty to umiesz zachęcić :D
  • Odpowiedz
@Jarek_P: No cóż. Podzieliłem się doświadczeniem :p. U mnie jest 1 martwy pixel, kompletnie niewidoczny w normalnych warunkach i w niczym nie przeszkadza, więc zwrotu nie robię. Jeden tigger w prawym kontrolerze mi skrzypi, dosyć irytujący dźwięk, ale jest na to sposób z dmuchaniem powietrza do niego( ͡° ͜ʖ ͡°). Jakościowo mogłoby być trochę lepiej, ale z drugiej strony gdyby jakość miała być wyższa to i
  • Odpowiedz
@ReevoX: @Sigmanus: @Raffael: no dobra, zatem będzie Oculus.
Powiedzcie mi jeszcze, jak to jest z tą jego samodzielnością - niby nie wymaga wypasionego komputera z super kartą graficzną, ale na stronie oculusa są podane jakieś minimalne wymagania peceta, łącznie z minimalną grafiką. I nawet jakiś rekomendowany kabel optyczny za jedne 100euro do połączenia. Rozumiem, że to jest opcja, ale jak bardzo jest ta opcja niezbędna w
  • Odpowiedz
@Jarek_P: No jak chcesz oprócz gier na samym Oculusie grywac tez w gry PCVR to jakiegoś grać 1060 6gb minimalnie potrzebujesz. Ja sobie wziąłem kabel 5m za 35 zł z aliexpress i śmiga idealnie, ale bardzo fajnie gogle działają też bezprzewodowo z wykorzystaniem Virtual Desktop
  • Odpowiedz
@Jarek_P: ja mam 2 dzien zabawe non stop na quest2 a nawet nie zainstalowałem żadnej gry :D tyle tam do przejrzenia darmowego kontentu + siedzenie z obcymi ludzmi w kinie robi robote; samo sluchanie ich jest dla mnie interesujace (dzisiaj w sali kinowej w takiej jednej apce byl koles z usa co ma covid i opowiadal jak sie czuje :D)
  • Odpowiedz