Wpis z mikrobloga

Założyłem sobie konto demo na xtb żeby zobaczyć jak działa inwestowanie w akcje etc. Pokupowałem jakieś randomowe rzeczy które miały spadki tego dnia, zaraz urosły i osiągnąłem pierwszy zysk chyba z 70 zł xD Potem za wszystko kupiłem pallad, minął z tydzień i zaczął się odbijać po spadkach, zaraz się zazieleni pewnie to znów sprzedam. I tutaj zasadnicze pytanie, czy to rzeczywiście jest takie proste jak się wydaje? Sprzedajesz dopiero jak będziesz miał zysk i tyle? Ogólnie nie zależy mi na żadnych astronomicznych zyskach ale zawsze jakieś małe profity przy inwestowaniu prawdziwej gotówki by cieszyły.
#gielda
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Odbuta: głównie tak jak napisałeś - psychika, zupełnie inaczej gra się o swoje pieniądze niż wirtualne cyferki, chciwość przy wzrostach, strach przy spadkach etc :)

Do tego dochodzą jeszcze między innymi spready czy prowizje (akurat na XTB 0% do 100k)
  • Odpowiedz
@Odbuta hmm czym sie rozni, wrzuc 10 k i sie przekonaj jak ci raz spadnie o tylko 10% zobaczysz jak fajnie sie inwestuje , najlepsza jest ta niepewnosc kuzwa odbije aaaa tu boooom kolejny spadek i tak zostaje sie dlugoterminowym inwestorem , my plebs z ulicy mozemy tylko podczepic sie pod okazje i wyjsc w odpowiednim momencie wplyw na kurs akcji jezeli nie masz kilku grubych batonow masz zerowy - fajna
  • Odpowiedz