Wpis z mikrobloga

@jausz890: Tak, a ty jadąc samochodem liczysz się z tym że możesz mieć wypadek. Mam nadzieje że nie chcesz, żeby karetka przyjechała Cie ratować jak wjedzie w ciebie pijany kierowca. Przecież liczysz się z tą ewentualnością, to tak jakbyś chciał tego wypadku. Jakbyś nie chciał wypadku, zostałbyś w domu co nie?
  • Odpowiedz
Tak, a ty jadąc samochodem liczysz się z tym że możesz mieć wypadek. Mam nadzieje że nie chcesz, żeby karetka przyjechała Cie ratować jak wjedzie w ciebie pijany kierowca. Przecież liczysz się z tą ewentualnością, to tak jakbyś chciał tego wypadku. Jakbyś nie chciał wypadku, zostałbyś w domu co nie?

@ItsFine: Jadąc samochodem podejmuje ryzyko, by szybciej się gdzieś dostać. Kobieta uprawiając s--s również podejmuje ryzyko za cenę przyjemności. Jeżeli
  • Odpowiedz
@jausz890: Według mnie w tym wypadku jest jeszcze druga dyskusja - jakie są koszty tego, że ciąża nie zostanie usunięta, a jakie są koszty tego że zostanie usunięta. Bo biorąc pod uwagę że płód nie można uznać za dziecko albo człowieka i nie czuje on bólu, to koszty są praktycznie zerowe.

No chyba że uważasz że można stworzyć taką definicję, która uznaje płód za człowieka, ale jednocześnie nie uznaje za
  • Odpowiedz
@jausz890:

Jadąc samochodem podejmuje ryzyko, by szybciej się gdzieś dostać. Kobieta uprawiając s--s również podejmuje ryzyko za cenę przyjemności.

No ale pomimo tego ryzyka, karetka Ci pomoże, nie? To czemu nie można pomóc kobiecie? Alkoholika też ratujemy, pomimo że pije "dla przyjemności".
  • Odpowiedz
No chyba że uważasz że można stworzyć taką definicję, która uznaje płód za człowieka, ale jednocześnie nie uznaje za człowieka: psa, włosów ludzkich, nowotworów albo zwłok.

@ItsFine: Trudno płód w pierwszych tygodniach, czy miesiącach ciąży nazwać człowiekiem, ale w wyniku aborcji nie tylko usuwany jest płód, ale również przerywany jest proces ciąży który polega na rozwoju płodu do postaci człowieka. Dlatego powinien zajmować pozycję ważniejszą niż pies, włos ludzki, czy nowotwór.

Dlatego
  • Odpowiedz
@jausz890: Tylko zauważ, że ktoś może podobnej logiki użyć w stosunku do plemników albo komórek jajowych. Skoro płód ma możliwość zostać człowiekiem, plemnik też. Marnowanie plemników można by rozumieć jako marnowanie żyć potencjalnych ludzi - powinnśmy każdy łączyć z komórką jajową.

Tak jak ja zakładam arbitralną granicę kiedy płód może zostać usunięty, ty masz arbitralną granicę tego kiedy zakładamy że komórka ma potencjalną szansę być człowiekiem.

Poza tym - jeśli
  • Odpowiedz
Tylko zauważ, że ktoś może podobnej logiki użyć w stosunku do plemników albo komórek jajowych. Skoro płód ma możliwość zostać człowiekiem, plemnik też. Marnowanie plemników można by rozumieć jako marnowanie żyć potencjalnych ludzi - powinnśmy każdy łączyć z komórką jajową.

@ItsFine: Różnica polega na tym, ze sam plemnik czy sama komórka jajowa nie rozpoczynają procesu ciąży, dopiero rozpoczyna się on w wyniku wniknięcia plemnika w komórkę.
  • Odpowiedz
Tylko zauważ, że ktoś może podobnej logiki użyć w stosunku do plemników albo komórek jajowych. Skoro płód ma możliwość zostać człowiekiem, plemnik też.

Sam płód też nie jest w stanie stać się człowiekiem, potrzebuje korzystać z łożyska i jest ogromnym obciążeniem dla organimu matki. Tak jak plemnik potrzebuje komórki jajowej.

@ItsFine: Demagogia. Płód człowieka posiada ludzki DNA, podczas gdy gamety posiadają jedynie połowę chromosomów.
Ponadto nie tylko płody, ale również
  • Odpowiedz
@Intellectually_superior: Włos ludzki też posiada ludzkie DNA, a nikt go chyba nie chroni. Dlatego zauważ że nigdzie w moim poście nie pisałem o DNA, tylko o potencjale do powstania człowieka z tych komórek i musisz chyba przyznać że ten potencjał posiadają zarówno plemniki jak i komórki jajowe.

Dlatego pisząc o potencjale musisz sie liczyć z tym, że ten sam argument można zastosować do np. plemników. A to, że się z
  • Odpowiedz
Doczekaj się czasów, gdy największy z największych z Bożej Łaski Król wolnościowców - Jonasz Koran-Mekka, obrońca w pierwszej linii wolnej liberalnej Polski w 2020 roku zbratał się w 2 tygodnie z Dyktatorem (ze względu na palący się grunt pod nogami) i opowiada, że jednak nie popiera wolnego wyboru ludzi.

@bubukuku: Przecież on nigdy nie był za wolnym wyborem człowieka w kontekście socjalno-społecznym a jedynie gospodarczym.
On od początku był zamordystą
  • Odpowiedz
@bubukuku: Ty wiesz o kim mówisz?
Przecież Korwinowi można wiele zarzucić ale nie to, że ma inne poglądy niż mówi.
On od dawna był przeciwny aborcji i innymi, dość kontrowersyjnymi społecznie tematami o których mówił wprost.
  • Odpowiedz
@faxey: No dobrze, może sobie mówić co chce do was wolnościowców. 50 lat mówi to samo, a sprzedał was PiSowi za krzywy stołek w 10 dni. Zobaczysz jeszcze, że do wyborów Korwin będzie jako ekspert co 3 dni w TVP, a jak i tak przepie**li wybory po raz 25 to zaraz powie, że jakaś banda czworga zakazuje mu wystąpień i nie zaprasza go do publicznej telewizji.
  • Odpowiedz
@bubukuku: Nie czytam dalej po pierwszym zdaniu i tekstach o PiS.
Czemu szukasz sobie sztucznie przeciwnika jak nigdzie nie napisałem, że jestem zwolennikiem wizji konfy i daleko mi do narodowca?
  • Odpowiedz