Wpis z mikrobloga

#android #pracbaza
Cześć,
z racji nowej pracy dostałem telefon służbowy z Androidem. Mam pewne wątpliwości, co do jego w pełni wykorzystania możliwości.
1. Czy warto logować się tym samym kontem Google, które posiadam na prywatnym telefonie? Widzę w tym sporo minusów bo Google nie pozwala wytyczyć dwóch osobnych obszarów roboczych i w łatwy sposób przejść w obszary, których nie chciałbym pokazywać innym współpracowników.
2. Czy jest możliwość utworzenie na jednym urządzeniu dwóch różnych "kont"? Np. w godzinach pracy loguje się na konto Służbowe, gdzie dostęp będzie tylko do służbowych rzeczy (ściśle określona lista kontaktów) etc. Natomiast, drugie konto to prywatne? Chodzi mi o wybór profilów tak jak w systemie Windows przy ładowaniu systemu.

Chodzi mi o to, że pewne kwestie chciałbym mieć wspólne (np. kalendarz), ale już nie dostęp do poczty, kontaktów lub zapisywania pewnych nawyków mnie nie interesuje.

Rozwiązaniem mojego problemu, to niby utworzenie osobnego konta Google tylko na potrzeby służbowe, ale... to też wprowadza pewne ograniczenia - zysk tylko taki, że zyskuje brak dostępu do prywatnych danych.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bslawek: Ok. Powiedz mi proszę..., bo przeczytałem, że od Androida 5.0 można tworzyć różnych użytkowników urządzenia. Czy ta opcja jest na każdym telefonie? Przeklikałem Samsunga S6 i M21 i nigdzie nie ma tej opcji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kamilry123: nie mam pojęcia czy da się tworzyć dwa osobne konta w każdym telefonie z Androidem w moim poco f3 nie można, starszym Xiaomi też nie można wiec udostępniam sobie rzeczy które potrzebuje tylko.
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: Wszędzie Ciebie spotykam na Wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@GienekZFabrykiOkienek: @Felonious_Gru: @bslawek: Zrobiłem research... i profilowanie/tworzenie osobnych kont, takie jakie znamy z Windowsa..., to w Androidzie jest już od wersji 4.2. Zgadnijcie, kto to wykastrował? Samsung.
Oczywiście, można sobie to uaktywnić po zrobieniu roota urządzenia. Dlaczego to usuneli? Nie wiem.

W mojej ocenie tworzenie osobnych profili jest bardzo wygodnie. Czy to
  • Odpowiedz
@R__R: Ogólnie nie warto używać służbowego jako prywatnego gdy każą co używać Microsoft Intune
Zaleta ze nie nosisz tej cegły wszędzie
  • Odpowiedz