Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mkarweta: aha. Wiem już że:
-trzeba dużo czasu
-trzeba dużo cierpliwości
-trzeba mieć osobny browar na to
-najlepiej to trzeba mieć też butelki na szampany, żeby ich nie rozwaliło

Więc "coś mądrego" to wiedza ponad to ;)

Dziękuję.
@mkarweta Amalgamation I czy II to blend samych brettów. Nie ma tam bakterii. Najpierw trzeba zacząć od tego czym przefermentować piwo bazowe. Najlepsze będą drożdże weizenowe, produkujące dużą ilość aromatów goździka. Ja używałem WB-06 i startowałem w niskim zakresie pracy drożdży (12-13*C). Dobrze jest zatrzeć na słodko żeby zostawić jak najwięcej cukrów resztkowych bretom i bakteriom. Co do wyboru blendu stricte lambikowego odradzam Wyeast 3278. Lepszym pomysłem jest dodanie dregów z kilku
@wertychochlik tu nie odmierzałem, do połowy butli mniej więcej, 7 blg. Następny zrobię około 1-1,5 litra bo chcę na 2-3 balony rozdzielić z każdej. Niektórzy leją prosto z butli z dna, ale wole przynajmniej zadac starter z butelki zeby mnieć pewność że cos jeszcze żyje.