Wpis z mikrobloga

Siema Mirasy sprawa tematu #wordpress #programowanie #programista15k
Dostałem ostatnio zapytanie od znajomej która zajmuje się cateringiem dietetycznym czy pudełkowym aby ogarnąć jej wtyczkę do zamawiania tych pudełek przez stronę na Wordpress. Zrobiliśmy resetach i tak naprawdę istnieje tylko jedna wtyczka, monopolista jest firma master life. Serio wydaje mi się ze t mega rozwojowy temat a tak naprawdę nie maja nawet konkurencji i teraz one pytanie. ile średnio może kosztować taka "wtyczka" do Wordpress chodzi mi o kompletne napisanie. Myślałem tez o skorzystanie z wtyczki od WP Desk Flexible Product Fields podobno można to jakoś tak lepiej skonfigurowana ale nigdzie nie ma zaimplementowanej tej wtyczki i tak naprawdę...nie wiadomo jak to będzie mogło działać
please help
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Terrano_pl: to chcesz napisać nowa wtyczkę czy kogoś wtyczkę zmodyfikować pod swoje wymagania? Czytałeś licencję tej wtyczki?
  • Odpowiedz
@Terrano_pl: Zwyczajnie WooCommerce + takie szczególne pluginy jakie potrzeba (jeśli jakieś składniki indywidualne, zamówienia cykliczne itp). Jest jeszcze coś oprócz MasterLife CRM bo pamiętam gdy znajomy tworzył coś identycznego dla firmy cateringowej z Poznania. To jego byłoby 3 na rynku ale ciągle póki co jest zamknięte dla 1 klienta.
  • Odpowiedz
@Terrano_pl: Oprogramowanie jest drogie, oczywiście zależy gdzie i kto ale jak chcesz zatrudnić firmę z jakimś seniorem który to skontroluje to pewnie musisz liczyć 150-200zł/h, co do czasu to trydno estymować bez jakiejkolwiek specyfikacji ale flow zakupów, shippingu itd jest skomplikowany, ma dużo edgecaseów i nie zdziwiłbym się jeżeli podpadałoby to pod jakieś 500+ godzin.
  • Odpowiedz
@aleqsio: @buntuubuntu: @Saeglopur: wydaje mi się ze to nie powinno być jakieś drogie. Biorąc pod uwagę ze miesięczna subskrypcja kosztuje 400 zł plus prowizja za płatności i jakieś tam inne dodatkowe koszty. To ma być mega proste klient wybiera dietę, kaloryczność okres dostarczania podaje adres płaci przelewem lub u dostawcy i cześć. Ew mogło by powiadomienie wysyłać ze np kończy się opłacony okres itp i tyle
  • Odpowiedz
@Terrano_pl: Jeśli masz to dodać do WP to powtórzę - to jest wszystko gotowe w ramach WooCommerce i pluginów do niego. Co innego gdybyś chciał platformę SaaSową budować wyspecjalizowaną w obsłudzie cateringu.
  • Odpowiedz
@Terrano_pl: Właśnie robiłem frontend do usługi subskrypcyjnej z płatnościami przez paypal i karty, serio wyszło chyba z 600 developerogodzin. Był dosyć na wymiar i z mocków, but still, tylko front xd. A co do twojego scope, to nie są proste rzeczy, choćby walidacja adresu, integracja z payu/paypalem, baza zamówień, zgody rodo, odpalenie crona na subskrypcję, itd. itd.
  • Odpowiedz
@Terrano_pl: Piję tylko do tego że jeżeli masz gotowe rozwiązanie SaaS (może np. shopify?), i nie masz dobrego planu, pieniędzy i kogoś do roboty przy tym, to lepiej wziąć gotowe niż pisać od zera, zawsze się nie docenia complexity.
  • Odpowiedz
@Terrano_pl: Przepraszam :P Tak serio to jak szukasz czegoś do zakodowania żeby sprzedać to lepiej wybrać jakiś mały slice systemu i zrobić go dobrze (jak większość rzeczy na product hunt teraz), ale no jestem teoretykiem bo sam siedzę na etacie. A jeżeli chcesz tylko ogarnąć ten sklep to na pewno muszą być jakieś wtyczki, ale no nie jestem wordpress devem :)
  • Odpowiedz
Masz na myśli jakieś konkretne wtyczki ? Bo ja szczerze mówiąc zrobiłem może ze 2-3 strony i średnio wiem jak to ugryźć

@Terrano_pl: Daj znać na PW - masz zablokowane więc nie mogę napisać
  • Odpowiedz