Wpis z mikrobloga

Mam skrypt w pythonie który chciałbym uruchamiać tylko w Pythonie 3, a w przypadku uruchamiania w pythonie 2 wyrzucał mój error "This program work only with Python3". Znalazłem w necie jakieś sposoby na wykrywanie numeru pythona np. sys.version, tylko że kiedy uruchamiam program z pythona 2 nie dochodzi do tego momentu tylko wywala mi błędy np. invalid syntax przy f"string{x}".
Wie ktoś jak to obejść? żeby coś na samym początku programu sprawdzało wersje i wypisywało ostrzeżenie zanim wyskoczą błędy?
#python #pytanie #programowanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cierniostwor: W 2020 (prawie 2021) olać. Python 2 jest już oficjalnie martwy i nie powinno sie takimi pierdołami głowy zawracać. A jeśli już przemyślałeś swoje zachowanie i nadal twierdzisz, ze naprawdę, koniecznie, bez dyskusji tego potrzebujesz to:

a) jesli to ma działać tylko na Linuksie to tak jak juz wspomniał @m_bielawski - #!/usr/bin/env python3 to wystarczające rozwiązanie (i właściwie tak powinno się w Linuksie skrypty rozpoczynać - w sensie podając
  • Odpowiedz
@morsik: Nikt u nas nie chce korzystać z pythona dwa. Chodzi o to że w Centosie python dwa jest pythonem domyślnym, a przez to że pracujemy w 95% na windowsie to jak już wchodzimy na tego centosa to niektórzy zapominaj że trzeba dać python3 a nie python.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Cierniostwor: nie przeszło by na początku strzelić printa na konsole (w pythonie 2 print się nie wykona, invalid syntax) i wrzucić to w try except?

try:
print("d--a")
except:
(Messagebox z błędem o niewłaściwej wersji pythona)
Break
  • Odpowiedz