Aktywne Wpisy

PierdekAlonso +213
Im dłużej zastanawiam się nad tym światem i co poszło nie tak, to dochodzę do wniosku, że źródłem całej tej degrengolady są kobiety i ich szeroko pojęte "wyzwolenie" i emancypacja.
Zacznijmy od całego gówna związanego z social mediami. Instagram, tik-tok itp. Kto głównie siedzi i napędza ruch na tych portalach? No kobiety. Ilu z waszych kolegów nie ma wcale instagrama albo kiedyś założyło, żeby był, ale nawet tam nie wchodzi? U mnie prawie
Zacznijmy od całego gówna związanego z social mediami. Instagram, tik-tok itp. Kto głównie siedzi i napędza ruch na tych portalach? No kobiety. Ilu z waszych kolegów nie ma wcale instagrama albo kiedyś założyło, żeby był, ale nawet tam nie wchodzi? U mnie prawie

PiotrFr +61
źródło: 1000018675
Pobierz

Serio Docker na Windowsie (Docker Desktop pod WSL 2) zżera tyle RAM-u ile jest w kompie?
Mam 4 GB. Uruchomiłem Dockera (i na nim nic), zżarło 95%.
Ludzie mają po 16 GB i też zżera 95%.
Ustawiłem limit na 1 GB (bo nie wiem czy potrzebne mi 200 MB czy 500 MB).
Ale to jest słabe, bo może będę potrzebował 1200 MB, a mam limit na 1 GB. Nie ustawię 2 GB, bo reszta systemu mi przymula.
Co zrobił Microsoft w issue z błędem? Zamknął, bo spam.
https://github.com/microsoft/WSL/issues/4166
Jak żyć?
@mk321: tzn przyciski mi na brotherze nie dzialaly wysylanie linux <-> skaner ale jak zainstalowalem sane i stery to w simple-scan dzialalo skanowanie. I o dziwo w ubuntu bylo duzo p---------a a np w suse/mint(co mnie zdziwilo) nie
W domu w codziennym życiu Windows jest lepszy. Biorę sprzęt, gierkę czy cokolwiek i to działa. Z Linuxiem nie miałbym siły ani czasu (a pewnie i umiejętności), żeby to wszystko ogarniać
@annotate: jeśli tylko apka zażąda. To jest ta różnica. Sęk w tym, że ja jeszcze żadnej apki nie uruchomiłem, a Docker zażądał sobie nieskończoności RAM-u. Na Linuxie tak nie jest.
@dj-disco: @Bellissimo: wiem, że 4 GB to mało. Mam starego, ale dosyć mocnego kompa. Niestety dokupienie starego RAM-u kosztuje stosunkowo dużo i zbieram się do kupienia całego laptopa. Teraz taka moda, że nawet w
Odnośnie Hyper-V to już w ogóle katorga. Używałem tego przy WSL 1. Ustawiało mi limit 4 GB RAM i na starcie się wywalało, że nie ma tyle wolnego RAM-u (no nic dziwnego, jak 4 GB mam wszystkiego, a jeszcze system
Co do dockera na windzie to jeszcze nie instalowałem ale może na virtualboxie będzie łatwiej to postawić? Tam w prosty sposób można ustawić limit zasobów. Tu by pasowało ubuntu 20 server + rancher 1.6 do frontu webowego. Ogarniesz to w 20 minut i przynajmniej