Wpis z mikrobloga

Pozdro, ukło, chwalę się moim zapasem, bo czemu nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W ogóle przestańcie rozpowszechniać te bzdury, że wywoływanie koloru jest trudniejsze niż czarno-białego filmu. Jest dokładnie na odwrót, kolor jest banalny - zawsze ten sam czas i temperatura. Kilka lat temu paru głupków zaczęło rozpowszechniać mit, że wołanie C41 ręcznie jest niemożliwe ręcznie, bo tylko hurr durr maszynowo da się to zrobić i to jest
thedestroyerofeels - Pozdro, ukło, chwalę się moim zapasem, bo czemu nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
...

źródło: comment_1603130551GyJjcjSk9a3Bsv4adOL0vb.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@gtk90: polecam bratex, sama tam się zaopatruję :D czasami są na allegro to jeszcze smart pyknie :D
@Zamaskowany_szachista: ja zaczęłam wywoływać sama bo jakość u fotografa... EH... skanowanie jeszcze u fotografa, ale też jest kiszka trochę mocno. Mam niby Nikona ES-1 ale muszę pierścienie do cyfrówki kupić bo ostrości nie mogę idealnej złapać :D ale jak się uda to baj baj zakłady fotograficzne (no chyba że C41 xD)
  • Odpowiedz
Producent deklaruje że koncentrat po otwarciu 12 tygodni a rozrobiony roztwór 6 tygodni. Realnie to jest tak, że jak trzymasz tę chemię bez dostępu powietrza to dłużej. Ja najpierw rozrabiam sobie jeden zestaw roztworów roboczych na pół litra a po dwóch-trzech miesiącach robię drugi zestaw roztworów roboczych z tego co zostanie. Jeszcze mi nigdy ta chemia nie padła.
  • Odpowiedz
@dedik: Na początku 2019 z takiego biało-przezroczystego pojemniczka zrobiłem dyfuzor na wbudowaną lampę w lustrzance. Miesiąc później kupiłem zewnętrzną lampę i ten dyfuzor z pojemniczka gdzieś leży w szufladzie.
  • Odpowiedz