Wpis z mikrobloga

#it mirko, jest pytanie. Mam internet domowy w Netii i korzystam z niego na laptopie przez router Wi-Fi Pentagram. OD jakeigos czasu ok 2 tyg, w godzinach popoludniowych np. 16-19, czasami tez np. 20-21, predkośc bardzo spada, stronie nie otweirają si, albo np otwiera siętylko jedna. Lub np. wszystko działa normalnie, ale odpale coś co wymaga duze przesyłu (np YT) i połączenie się zrywa na kilka nascie minut, na pol godziny. Co wiecej, jak pracuje na kompie firmowym w domu (homeoffice) to tez czasami zrywa polaczenie ale za chwilę się łączy. A namoim laptopie to w zasadzie umarł w butach. Musze czekać az internety łaskawie same przyjdą. Dzowniłem do #netia ale wg nich nie ma problemu na linii. Pani zasugerowałą mi wzmacniacz sygnału, jakis podłączany do pradu. Nie wiem, warto? Miał ktoś cos podobnego? Moze to router cos swiruje (ma juz nie wiem z moze mniej niz 10 lat). #internet #router #komputery #wifi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bez_szalu: Ja mam podobnie ale z Vectry internet. W godzinach gdy prawdopodobnie więcej ludzi korzysta są problemy typu znikanie internetu, bardzo mocne spadki transferu czy nawet znikanie sieci wifi (router od dostawcy). Czekam do przyszłego roku i zmieniam dostawcę, bo tutaj nawet technik udaje że problemu nie ma gdyż przy nim akurat działa. Nawet sugerował mi, że to moja wina bo pewnie wirusy mam w komputerze. Zapytałem czy w iPhone
  • Odpowiedz
@bez_szalu: to problem z zaszumionym kanałem 2.4Ghz, zmień kanał / częstotliwość dla swojej sieci wifi. Wifi analyzer na telefon sprawdzisz który kanał ma najmniej sieci (np. ustaw na sztywno 13)
  • Odpowiedz
  • 0
@spevil: omg brzmi mądrze ale skomplikowanie. Możesz rozwinąć gdzie mam tego szukać i to zmienić? Czy po takiej zmianie nie siądzie mi internet całkowicie? Potrzebuje go do pracy, a z doświadczenia wiem ze jak coś raz się ruszy w ustawieniach to koniec
  • Odpowiedz