Aktywne Wpisy
heksengerg +200
PeterWeiss +648
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
@dzikognisty: Co za n---------y wpis. Toć to kontrargument dla bajki o ewolucji.
@DeadIy: Czyżby katol się zesrał czy mi się tylko wydaje? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
@ZarejestrowanyMimoWoli: Oo. Widzę oświecony się trafił.
@DeadIy: Ja udaję głupca? Pytam cię czy katol się zesrał sugerując, że ty jesteś katolem a ty mi piszesz żebym przeszedł się po SWOIM mieszkaniu. Kto tu udaje głupca? No chyba, że sugerujesz, że nasrałeś mi w mieszkaniu...
@dzikognisty: Bezpiecznik. Będziemy wbudowywać takie w roboty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)