Wpis z mikrobloga

@anonymous_derp: No właśnie nie (,) To chyba jakiś błąd w matrixie bo widzę,że regularnie zamieszczasz treści,a dzisiejszy post wyświetlił mi się chyba po raz pierwszy od miesiąca. No nic,raz na jakiś czas jakoś przeżyję widok jedzenia bez warzyw ( ͡° ͜ʖ ͡°) miłej niedzieli!
@anonymous_derp:

1. Dlaczego zdecydowałeś się na dietę głównie mięsną?
2. Przejrzałem trochę twoich postów i w większości smażysz, rzadziej pieczesz a bardzo sporadycznie dusisz lub gotujesz. Dlaczego? Czy tylko wygoda? Całkiem fajne mięso wychodzi z gotowania na parze - zawinięte w folię zachowuje dużo soków i jest delikatne.
3. Bardzo lubię steki wołowe, ale lekarz mi odradza - więc jem z raz w tygodniu :/
1. Dlaczego zdecydowałeś się na dietę głównie mięsną?

Dla zdrowia.

2. Przejrzałem trochę twoich postów i w większości smażysz, rzadziej pieczesz a bardzo sporadycznie dusisz lub gotujesz. Dlaczego? Czy tylko wygoda? Całkiem fajne mięso wychodzi z gotowania na parze - zawinięte w folię zachowuje dużo soków i jest delikatne.

Wygoda. Przygotowanie posiłku zajmuje najwięcej 10 minut. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

3. Bardzo lubię steki wołowe, ale lekarz mi
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dna_moczanowa - przy dużej zawartości białek w diecie przy tej chorobie tworzy się kwas moczanowy który wytrąca się np. w stawach (choć nie tylko - bo u mnie i np. w naczyniach krwionośnych płatków uszu) - i niestety jest to piekielnie bolesne, co sam stwierdziłem.

@bialy100k: To ogólnie bullshit, choćby z tytułu tego, że np. wysokobiałkowa dieta Atkinsa leczy dnę moczanową, zamiast jej pogarszać. Mechanistyka dny moczanowej nie jest dobrze poznana,