Wpis z mikrobloga

@arinkao: a przed pieczeniem w środku można nasmarować solą, rozmarynem, czosnkiem i wsadzić cytrynę (ale wyparzoną, żeby nie zrobiła się gorzka), ewentualnie zamiast cytryny całą, obraną cebulę, dzięki temu mięso bardziej soczyste ʕʔ
  • Odpowiedz
@Norkanerka: Czy cebule są magiczne, że sprawiają że mięso jest bardziej soczyste?
@arinkao: Jak oblejesz całego kurczaka maślanką to nie za wiele to coś da. Bo cała maślanka będzie działać na skórze.

Masło pod skórę, z wierzchu / do wewnątrz tymianek i sól to generalnie wystarczy, ale cytryna też spoko.
  • Odpowiedz
@Norkanerka: Albo cytrynę która idealnie pasuje do kurczaka. Tak czy inaczej czegokolwiek nie wsadzić kurczakowi w tyłek to nie sprawi ze będzie bardziej soczysty :) nadziewania kurczaka ma o tyle znaczenie ze piecze się on bardziej równomiernie.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: a co z wodą znajdują się w owocu/warzywie, która na skutek pieczenia zamienia się w parę, powodując, że kurczak od środka poniekąd zaczyna być pieczony na parze (choć oczywiście nie jest to zjawisko, które ma bezpośrednio wpływ na całego kurczaka - bo wiadomo, na skrzydełka to nie wpłynie), dodatkowo nadziewając czymś kurczaka zamykasz go, więc piersi zupełnie inaczej się pieką
  • Odpowiedz
@Norkanerka: To że farsz czy nadzienie paruje nie ma wpływu na soczystość mięsa. Mięso to w 50-60% woda, podczas gotowania traci tą wodę a nie wchłania ją z otoczenia. W zależności od tego do jakiej temperatury zostanie podgrzane oraz przez jak długo - taką ilość wody straci. I będzie mniej lub bardziej soczyste. To co pomaga przy poprawieniu soczystości mięsa to sól - woda z solą wchłonięta do komórek mięśniowych
  • Odpowiedz
@Norkanerka: Przy czym z tym zamykaniem kurczaka to też są różne techniki. Niektórzy wolą go nie wiązać i nie zamykać. Dzięki temu nogi oraz udka są lepiej wyeksponowane. Bo te części potrzebują wyższej temperatury, a dzięki większej zawartości tłuszczu mogą stracić więcej wody aby wciąż były smaczne i soczyste.
  • Odpowiedz