Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@rosso_corsa: nie bierz tej rurki w wersji all metal, jeśli nie wiesz z jakimi problemami to się wiąże. To jest potrzebne tylko do druku z materiałów bardzo wysoko temperaturowych gdy teflonową wkładka by tego nie wytryzmala
  • 0
@rosso_corsa: all metal nagrzewa się (nie izoluje tak dobrze) jak z wkładką teflonową, poza tym w wkładce teflonowej cofnięty material przy retrakcie bez problemu się ślizga, a w metalu... Nim zastygnie to potrafi się przylepić/kleić i stawiać opór większy, co albo kończy się zatkaniem albo przeskakiwaniem extrudera
@hrumque: to od jakich temperatur all metal najlepiej? ostatnio zaczynam z abs i petg to tak do 260 ustawiam czasami. czytalem wlasnie ze rozwiazania z rurkami ptfe blisko bloku sa slabe bo sie z czasem mogą topić
  • 0
@rosso_corsa: z dobrym ptfe a nie rurka z białego chińskiego plastiku te 260sc to nie problem. Allmetal to się używa do wynalazków typu nylonu itp co 300C i lepiej potrzebuje
  • 0
@rosso_corsa: tak, tak musi być, ptfe bez żadnej przerwy musi do dyszy dotykać.
Zrób (jeśli już nie masz) sobie wg google ender 3 hotend bowden ptfe mod (z rozdzieleniem ptfe tym tu w rurce, potem pierścionek z czegoś, i dopiero ptfe od extrudera
niebieski capricorn ma temperature topnienia ok 300 a ciemnoniebieski 340st wiec niezle

@rosso_corsa: nie wiem na ile to zachowuje śliskość czystego ptfe (teflonu) ale ok.
Tą drukowaną uszczelkę-tulejkę - nigdy mi się drukować nie udało, zawsze jak potrzeba było naprawić hotend - to po prostu brałem coś okrągłego, otworek w środek, w otworek śrubkajakaś mała i złapane za śrubkę w wiertarkę - tak by zrobić "tokarkę z wiertarki" i duże obroty