Wpis z mikrobloga

@Flypho: Nie wiem ile masz lat ale przed 30 też nie miałem problemów. Zaczęły sie po 30 i to tak nagle. Coś w tym jest, bo jak się tak poobserwuje znajomych to po 30 tyją na potegę. Pewnie coś w organiżmie się zmienia. Niższa tolerancja na cukier, cholera wie.
  • Odpowiedz
Skoki insuliny w c--j bo jem dużo węglowodanów prostych ¯\(ツ)/¯


@Flypho: To akurat nie za dobrze, bo może się skończyć insulinoopornością i cukrzycą. Zrób sobie krzywą glukozową, albo chociaż zbadaj hemoglobinę glikowaną (HbA1C) żeby sprawdzić, czy jeszcze się nie zaczęło. Ja mając ~20 lat miałem już zaburzoną tolerancję glukozy (stan przedcukrzycowy), od jedzenia prostych węglowodanów. Teraz podstawa mojej diety to węglowodany złożone, i wyniki mam idealne.
  • Odpowiedz
@janusz_p0lak: Ograniczanie mięsa = jedzienie węglowodanów, czyli cukrów.


@thomekh: zazwyczaj tak. Ale do tego właśnie człowiek jest ewolucyjnie przystosowany - do czerpania energii głównie z węglowodanów. Oczywiście mówię tu o węglowodanach złożonych (w ujęciu dietetycznym, czyli tych, o niskim indeksie glikemicznym).
  • Odpowiedz
@Noniusz: Poczytaj jak te badania są robione. To powinno być nazwane ankietą a nie badaniem.


@Pies_Benek: tak wyglądają badania epidemiologiczne. W jaki inny sposób chciałbyś je przeprowadzić? Trzymanie grupy ludzi w kontrolowanych warunkach, przez okres kilkudziesięciu lat byłoby dość problematyczne, więc nic innego nie mamy. Ale to i tak lepsze, niż tylko przypuszczenia.
  • Odpowiedz
@Noniusz: które to węglowodany prócz warzyw mają niski indeks?


@thomekh: np. praktycznie wszystkie rośliny strączkowe (nie wiem, czy klasyfikujesz je jako warzywa). Niektóre zboża. Nawet pszenica durum ma stosunkowo niski IG.
  • Odpowiedz