Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki potrzebna rada.
Ogrzewanie podlogowe - tak, nie czy moze mieszane z kaloryferami?
Bo w projekcie mam podlogowke w standardzie na parterze. Dodatkowo moge zamowic na pietrze. No i sie zastanawiam. Bankowo grzejnik jeden w lazience. A reszta?

Slyszalem opinie ze to troche inny rodzaj ciepla, ze nie ma mozliwosci zbyt duzej regulacji temperatury.. No i sie waham.

#budujzwykopem #dom #ogrzewanie #pytaniedoeksperta
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jajcek człowieku jeśli piszesz o regulacji za pomoca anemostatów to nie wiesz nic na ten temat... anemostaty to masz do rekuperacji a regulacja podłogowki to rotametry... nie ma nic glupszego niz reuglacja rotametrami bo to trwa wiele tygodni to raz a dwa nie ma szans zeby dokładnie wysterować do zadanej temperatury bo jak Ci w poludniowym pomieszczeniu slonce zima zacznie grzać oknem to pomieszczenie sie przegrzeje bo nie dosc ze slonce
  • Odpowiedz
@jajcek i tu tez nie tylko chodzi o sama regulację temperatury a również o zmniejszenie kosztów ogrzewania bo jak slonce grzeje to po co ma grzać w tych pomieszczeniach podłogowka? Wtedy cala energia idzie na kolejne pomieszczenia które dzieki temu szybciej sie nagrzeją
  • Odpowiedz
@Alasthor kolejnym plusem podłogowki jest brak grzejników. Jestem po malowaniu chałupy właśnie i jak myślę, że musiałbym to c-------o demontować w razie remontu to aż mnie trzęsie.dodatkowo zbiera się syf za grzejnikami. Przy podłogowce masz bardziej ustawne pokoje. Jedyne czego żałuję w swoim domu to, że nie zrobiłem sobie podłogowki w garażu.
  • Odpowiedz
@waldinio: Myśle o czym innym stad ta pomyłka. Oczywiście chodzi o rotametry. Zanim Ci ten termostat zmniejszy temperaturę to miną 4 godziny (bezwładność) i okaże się ze wieczorem będziesz mieć wychłodzone pomieszczenie ;) Od tego jest pogodówka żeby kocioł mógł sam dostosować grzanie do aktualnej temperatury. Znajomy od wyregulowania podłogówki używa termostatów pokojowych tylko jako termometrów pokojowych (za 400zl szt.). Nie ma sensu wydawać na to kasę a zaburzasz dodatkowo
  • Odpowiedz
@Nobel210 a masz w ogole podłogowkę ze sie wypowiadasz? Bo wg ciebie skoro dogrzananie trwa ponad caly dzien to piec musiałby chodzić non stop i koszty ogrzewania byłby ogromne. P------y pociskasz az milo...
  • Odpowiedz
@waldinio: Mam podłogówkę i PC która pracuje w drugiej taryfie. Na rotametrach ustawiłem sobie przepływy w pomieszczeniach i nic mi się nie przegrzewa. Jeśli dla Ciebie ustawienie rotametrow trwa kilka tyg to jesteś gamoń bo niepotrafiących sobie z tym poradzić.
  • Odpowiedz
@Nobel210 i co? Za pierwszym razem ustawiles sobie przeplywy? :D cala zeszla zime próbowałem ustawić, pytanie jak duzy masz dpm? Jak 100m2 to masz latwiej... ja mam 300m2 i nie da sie tego prosto zrobić... Zwłaszcza, ze np w salonie, jadalni, mam 5 pętli i dwie strony świata
  • Odpowiedz
@waldinio: No to pomnóż sobie nawet za ten badziew który zaraz padnie 100zl x 10 pomieszczeń to masz 1000 + siłowniki, dociągnięcie sterowania, przekazniki w skrzynce wychodzi 3k za coś co nie ma najmniejszego sensu w układzie z tak duża bezwładnością. Dlaczego zaburza? pomyśl. Ewentualnie Google it.
  • Odpowiedz
@waldinio: Nie za pierwszym, dom piętro + poddasze. Parter ustawiony przepływ 3 litry na minutę a poddasze na 1 litr na minutę. Przy PC jesteś w stanie zaburzyć jej działanie sterownikami bo pompa potrzebuje zład wody do odszraniania i jeśli wtedy nie będzie miała skąd pobrać ciepła to będzie włączała grzałki. Druga sprawa to ona tez misi mieć zapewnimy minimalny przepływ pompki obiegowej. A ten przepływ może zostać zamknięty bo
  • Odpowiedz
@Alasthor: ja mam w cześci domu, szkoda ze nie w calym
zwraca sie, najmniejsza temperatura spokojnie wystarcza na obecna jesien i zime, wydaje sie ten system bardziej wydajny i ogolnie cieplej jest u mnie z podlogowym najmniejszym niz w salonie z dwoma kaloryferami na maxa odpalonymi.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jajcek: @waldinio: wywołałem małą awanturę xD
Moglibyście polecić coś do poczytania, żebym się nieco dokształcił? Głównie właśnie w kwestii sterowania całym tym cudem.
  • Odpowiedz
@Alasthor: Najlepiej poczytaj sobie opinie z for internetowych i jak działają kotły, regulacja na podstawie krzywej temperaturowej. Ewentualnie popytaj znajomych którzy to mają lub nie maja .W 99% przypadków raz ustawiona podłogówka działa bez żadnych regulacji. Każde dodatkowe „sterowanie” nie ma najmniejszego sensu. Równie dobrze sobie możesz przykleić termometry po 2 zł w miejsce tych termostatów ;)
  • Odpowiedz