Aktywne Wpisy
sergio91 +8
Moja obecna dziewczyna dostała propozycję sesji zdjęciowej i jest na mnie nieco zła, że nie jestem do tego negatywnie nastawiony.
Z czego to wynika? Kiedyś miałem bardzo atrakcyjną dziewczynę, też dostała taką propozycję. Jako, że byłem młody i głupi to się zgodziłem. Pierwsza sesja spoko, dobre foty. Że wszystko poszło ok, to przyszła propozycja drugiej sesji, nieco bardziej odważnej, też spoko. No to kolejna propozycja, tym razem była to sesja, na której
Z czego to wynika? Kiedyś miałem bardzo atrakcyjną dziewczynę, też dostała taką propozycję. Jako, że byłem młody i głupi to się zgodziłem. Pierwsza sesja spoko, dobre foty. Że wszystko poszło ok, to przyszła propozycja drugiej sesji, nieco bardziej odważnej, też spoko. No to kolejna propozycja, tym razem była to sesja, na której
#laptop #laptopy #gaming
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
Poszukuję laptopa tylko pod gry typu Baldur 3, Sillen Hill 2 remake, Wiedźmin, RDR2, Elden Ring. Zastanawiam się czy 15' czy 17'. Grane będzie tylko w domu. Stacjonarka odpada. Polecacie coś w budżecie do 6k? Dodatkowo jak wygląda sytuacja z dodatkowym chłodzeniem?Jakieś podstawki czy coś?
Ukraina
Kolejny żart rosyjskiej dyplomacji: "Moskwa odrzuca i potępia fantasmagoryczne wypowiedzi Zełenskiego, że Rosja dąży do podziału stref wpływów na świecie" - podało rosyjskie MSZ. Jest to odpowiedź na wczorajsze przemówienie Zełenskiego na forum ONZ.
Źródło
Trzeci już w ciągu miesiąca przelot klucza B-52H nad Ukrainą w towarzystwie ukraińskich MiG-29 oraz Su-27.
Źródło
Ministerstwo Spraw Zagranicznych Ukrainy nie otrzymało odpowiedzi na notę z Białorusi w związku z przeszukaniem samochodu ambasadora Ukrainy w Mińsku Ihora Kyzyma. "Ukraina zastrzega sobie prawo do działania na zasadzie wzajemności w związku z tym incydentem ”- poinformowało MSZ Ukrainy.
Źródło
Białoruś
Frank Viachorka: Słowacja, Litwa, Niemcy, Łotwa, Czechy, Polska, Dania i Estonia nie uznały „inauguracji” Łukaszenki. Ta lista będzie się wydłużać.
Źródło
Tak zwana inauguracja Aleksandra Łukaszenki to farsa, w rzeczywistości Łukaszenka po prostu przeszedł na emeryturę – oświadczyła białoruska opozycjonistka Swietłana Cichanouska. Podkreśliła, że jest jedynym liderem wybranym przez białoruski naród.Paweł Łatuszka, członek prezydium opozycyjnej Rady Koordynacyjnej porównał dzisiejszą inaugurację do zjazdu członków gangu. Szczerze powiedziawszy, to bardziej przypomina jakiś zlot bandytów w celu koronacji kolejnego kryminalnego autorytetu – powiedział.
Źródło
Litwa
Minister infrastruktury: trasa S61 Polska-Litwa będzie gotowa w 2023 roku. Wspólne inwestycje oraz współpraca transgraniczna - to najważniejsze tematy spotkania ministrów do spraw transportu Polski i Litwy. Andrzej Adamczyk oraz Jarosław Narkiewicz wizytowali także budowę odcinka drogi S61. Polska i Litwa prowadzą wspólnie dwa duże projekty infrastrukturalne – Via Baltica i Rail Baltica. Projekty te tworzą międzynarodową sieć drogową i kolejową, która łączy, w przypadku Via Baltica – Polskę z północną Europą, a w przypadku Rail Baltica – północ z południem Europy.
Źródło
Rozwój DCRC (Deployable Control and Reporting Center) na Litwie. Centrum dowodzenia obroną przeciwlotniczą Luftwaffe, ma zostać uruchomione na terenie bazy Siaulai 12 października.
Źródło
Łotwa
Łotwa nadal ma stosunkowo wysoką tolerancję ludności na zakup przemycanych towarów, ponieważ ponad jedna czwarta ludności uważa, że nie jest to naganne. Taką opinię wyraża nieco więcej osób niż w ubiegłym roku, wynika z badań rynku i centrum badawczego SKDS. Najpopularniejszymi przemycanymi towarami są nadal tytoń, paliwo i a-----l.
Źródło
Estonia
Badania przeprowadzone przez estońskich naukowców wykazało, że Estonia posiada duże rezerwy uranu. Według prof. Alvaro Soesso z Politechniki w Talinnie, najwięcej uranu znajduje się w łupkach czarnych: w jednej tonie wapienia - jest do 5 gramów uranu, a w 1 tonie łupków czarnych - 700-1000 gramów. W Szwecji występują również rezerwy uranu i toru w czarnych łupkach. „Złoża czarnych łupków w Estonii i Szwecji są niewątpliwie największymi złożami toru i uranu w Europie” - powiedział Soesoo. „Badania nad wydobyciem uranu czy toru nie są jeszcze planowane, teraz koncentrujemy się na wydobyciu metali ziem rzadkich i metali używanych do produkcji baterii, cieszą się one obecnie największym zainteresowaniem na świecie” - powiedział Tiit Kaasik, szef Zakładu Zasobów Podziemnych Estońskiej Służby Geologicznej
Źródło
Polecam:
Zwiększona obecność Rosji na Białorusi, gdzie ta pierwsza pomaga prezydentowi Aleksandrowi Łukaszence w utrzymaniu władzy w czasie fali demonstracji, stawia pobliskie kraje w stan pogotowia. Artykuł na łamach Bloomberga.
Niepokój państw bałtyckich rośnie, gdy Białoruś, otwiera drzwi dla Rosji
Tag -> #ciekawostkizewschodu
#bialorus #estonia #litwa #lotwa #ukraina #rosja #krym #donbaswar #geopolityka
USA robi to samo tyle że tłumaczy się walką o demokrację