Aktywne Wpisy
wedkarzyk +7
Mirasy, problem mam i jednocześnie pytanie. Żona popsuła klapkę od szuflady w lodówce. Pękł uchwyt na którym trzyma się ta klapka. Ma ktoś jakiś pomysł jak można to SKUTECZNIE skleić? Będę wdzięczny za rady. #kiciochpyta #majsterkowanie
dizel81 +36
Mniejsza z nazewnictwem. Wracam do "niesprawiedliwości" systemu premiowania goli wyjazdowych. Zarzuty wobec UEFA są dwa:
1. drużyny grają dwa mecze, oba są gospodarzami, oba goszczą u rywali, po co udziwniać, niech grają dogrywki
2. drużyna grająca mecz na wyjeździe w przypadku dogrywki ma łatwiej, bo jeden gol zmusza rywali do strzelenia dwóch
Po pierwsze należy sobie uświadomić, że w kontekście dogrywki/bramek na wyjeździe mówimy o marginalnym problemie.
2008/09
W 5 spotkaniach (3 spotkania eliminacyjne i po 1 fazy 1/8 i 1/2) decydowały bramki zdobyte na wyjeździe.
O wyniku 1 spotkania rozstrzygała dogrywka (wygrali gospodarze).
1 rozegrano karne.
2009/10
W 8 spotkaniach (6 meczów eliminacyjnych i po 1 fazy 1/8 i 1/4) decydowały bramki zdobyte na wyjeździe.
1 rozegrano karne.
2010/11
W 2 spotkaniach (1 gra eliminacyjna i 1 w fazie 1/8) decydowały bramki zdobyte na wyjeździe.
3 razy rozegrano karne.
2011/12
W 1 spotkaniu 1/4 rozstrzygał bilans bramek.
3 razy rozegrano karne.
2012/13
W 3 spotkaniach (1 spotkania eliminacyjne i po 1 fazy 1/8 i 1/4) decydowały bramki zdobyte na wyjeździe.
O wyniku 2 spotkań rozstrzygała dogrywka (1 wygrali gospodarze i 1 goście).
2 razy rozegrano karne.
1 raz w fazie grupowej decydował bilans bramek na wyjeździe.
W ciągu 5 ostatnich edycji LM o awansie do kolejnej fazy, bilans bramek zdobytych na wyjeździe decydował 19 razy. Dwumeczów (licząc fazę grupową) rozegrano 530. Bilans bramek zdobytych na wyjeździe rozstrzygał zetem w 3,6% przypadkach.
Idźmy jednak dalej. 15 razy rozegrano dogrywkę, ale aż w 10 przypadkach nie padł w nich żaden gol i decydowały karne. W pozostałych 5 przypadkach o wyniku decydowała jedna bramka, 80% starć wygrali gospodarze, 20% goście. Ani razu o zwycięstwie w dogrywce nie decydowały bramki zdobyte na wyjeździe.
Myślę zatem, że narzekanie na dogrywki możemy włożyć między bajki, gospodarze mają łatwiej w takim przypadku. Punkt nr 2 obalony.
Przejdźmy do punktu nr 1. Dlaczego bramki na wyjeździe są preferowane? Dlatego, że gospodarze mają łatwiej. Banał? Twierdzenie z czapy? Nie! Poświęciłem kilkanaście minut na przeanalizowanie ostatnich 5 sezonów LM (wraz z eliminacjami), dane przeze mnie zebrane pokazują jasno. Gospodarze wygrywają zdecydowanie większą ilość spotkań niż goście. Blisko 50% spotkań rozegranych w najważniejszych klubowych rozgrywkach świata, wygrywają gospodarze.
W tym kontekście, jasnym staje się, że bramki strzelone na wyjeździe powinny być doceniane bonusem. I właśnie takim kryterium kieruje się UEFA stosując tę zasadę.
Zapraszam do zapoznania się z grafiką.
Bonus.
Ostatnio @Theos pokazał zarobki piłkarzy Legii w kontekście zarobków zawodników Steaua Bukareszt..
Mnie to nie dziwi, miesiąc temu ukazał się raport deloitte, z którego wynika iż:
-Polska liga się kurczy (-3% przychodów rok do roku)
-piłkarze w Polsce są najbardziej przepłacani w Europie
-na płace piłkarzy w Polsce wydaje się 76% przychodów (najwięcej w Europie)
-w ciągu roku wydatki na pensje w Polsce wzrosły o 8 punktów procentowych
-Widzew Łódź wydaje 146% przychodów na pensje graczy (tak, tak na same pensje wydają więcej niż zarabiają w ciągu roku)
-tylko Ruch Chorzów, Lechia Gdańsk i Zagłębie Lubin utrzymują swoje wydatki na pensje na poziomie 60% (poziom optymalny)
Raport w pliku .pdf
@3rdManOfMayhem #pilkanozna #ligamistrzow #ciekawostkipilkarskie #championsleague #fcl #ekstraklasa
Komentarz usunięty przez autora
@Postronny: Zauważ że obecne przepisy uatrakcyjniają rozgrywki. Gdyby było tak jak mówisz to każda drużyna grająca na wyjeździe murowała by się i liczyła
@Postronny: Nie muszą, ale powinny.
druzyna A - drużyna B 1 - 0
Nie rozumiem co próbujesz przeforsować. Czasami mecz wygrywa drużyna, która była gorsza, ale wygrała bo sędzia/samobój/rykoszet etc. Wolałbym, aby meczu
@Czajna_Seczen: W kwestii technicznej, to 1:1 różni się mniej od 1:0 niż 0:0. ;)
A tak poważniej, to dogrywka i karne dla gości, to zupełnie niesprawiedliwe rozwiązanie. Gospodarz dostaje handicap w postaci 30minut u siebie + ew. karne także u siebie. Uznajmy, że gol na wyjeździe to takie wyrównanie szans.
I czy karne, czyli konkurs pod tytułem
Remis to remis. Mecz zakończony 1:1 może być tak samo wyrównany jak zakończony 3:3 i mnie bardziej przekonuje