Wpis z mikrobloga

1. Namaluj obraz na płótnie kojarzący się z wakacyjną porą roku.
2. Ugotuj potrawę pochodząca z miasta lub kraju w którym spędzałeś czas tego lata - jeśli nigdzie nie byłeś to może być z twojego miasta.
3. Namów znajomych i zagrajcie w podchody - jak za dzieciaka.
4. Stwórz zielnik z minimalnie pięciu roślin o właściwościach leczniczych

Regionalną potrawe zrobiłam z miasta koziołków - Poznania. Mieszkam tu od kilku lat i lubię przysmaki charakterystyczne dla tych okolic. Prócz pyr z gzikiem, parowańców, rur, szagówek poznaniacy uwielbiają Rogale Świętomarcińskie, które szczególnie popularne są 11 listopada kiedy to obchodzi się Dzień Świętego Marcina.

Rogal wykonany jest z ciasta półfrancuskiego, wypełniony masą makową, orzechami i miodem. Porcja ważąca około 200 gram potrafi zawierać nawet do 1200 kalorii! Mój waży prawie dwa kilo.

Wypieki rogali powinno rozłożyć się na dwa dni. Pierwszego masa, drugiego rzeźba ( ͡º ͜ʖ͡º)


#gotujzwykopem #bojowkapiekarska #mirkowyzwanie #poznan #jedzenie
Hiczkax - 1. Namaluj obraz na płótnie kojarzący się z wakacyjną porą roku.
2. Ugotuj ...

źródło: comment_16000789338vpNqbZrqMMuogWYlkTxBP.jpg

Pobierz
  • 17