Wpis z mikrobloga

To i ja się pochwalę, podpytam. Tegoroczne zbiory Carolina Reaper, rośliny dwuletnie. Te białe naleciałości na niektórych owocach to resztki octanu wapnia z oprysku. Papryczki już się kiszą. Roślinki jak tylko dojrzeją na nich pozostałe owoce, zostaną obcięte i pójdą do nowej ziemi. Planuję też spróbować rozmnożyć je wegetatywnie.

Teraz pytanie:

czy wiecie gdzie można dostać buteleczki do sosów, takie jak do tabasco? Znalazłem na Amazonie, ale cena nie jest akceptowalna.

W Polsce znalazłem tylko słoiczki 50-150ml lub też takie butelki z korkiem:
Quadra
Fenice

#chilihead #ostrezarcie #chili
Pobierz kaer90 - To i ja się pochwalę, podpytam. Tegoroczne zbiory Carolina Reaper, rośliny d...
źródło: comment_1599767266Rwa5UBXJGCPkKHh0dEdNOh.jpg
  • 10
No i zbiór z pozostałych dwóch roślinek. Niektóre z owoców powisiały zbyt długo ;)

Dodam jeszcze pare słów:

doniczki 7l
na spodzie 2-3 cm warstwa keramzytu,
ziemia to Compo BIO
sporadycznie podlewane Kristalonem zielonym (chyba z 3 razy w tym sezonie)
2 lub 3 opryski roztworem octanu wapnia 0,4%

Roślin nie oszczędzałem i były mocno stresowane - nieregularne podlewanie, nieregularna ekspozycja na słońce, obrywanie liści. Pozwalałem im też lekko podwiędnąć.

Uważam że
Pobierz kaer90 - No i zbiór z pozostałych dwóch roślinek. Niektóre z owoców powisiały zbyt dł...
źródło: comment_1599767688xlb95qvvGPiF6aHNsK70wv.jpg
@picasssss1: 60ml, niestety za mało. No i zależy mi na takich od tabasco.

Co do podlewania, stresowane są ostrzejsze, cały myk w tym żeby właśnie robić to nieregularnie. Aczkolwiek dość ciężko porównać ostrość tej odmiany.