Wpis z mikrobloga

Zna ktoś jakąś sensowną metodę na ściąganie plików z użyciem ajaxa która by działała ie11+ i z plikami 10gb+ (najlepiej bez limitu), potrzebuję wiedzieć kiedy plik się skończy ściągać aby wykonać pewne akcje plik ściągam z serwera na którym nie mogę zrobić nic oprócz ściągania (zewnętrzne api).

-odpada zabawa z ciastkami
-odpada file url z bloba (za duże pliki)
-odpada flash/silverlight/rozwiązania wymagające dodatkowego oprogramowania na kompie usera

#javascript
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@magic96: Z tego co kojarzę to blob nie ma (albo raczej ma, ale duży), ale zajmuje pamieć w przeglądarce i technicznie rzecz biorą limit można osiągnąć. Realistycznie przy kilkuset mega już się da zauważyć problemy z wydajnością przeglądarki na kompie ze średniej półki w każdym bądź razie im większy plik tym bardziej obciąża przeglądarkę i może sobie nie poradzić.
  • Odpowiedz
@lobo: wydaje mi się, że mega.nz korzystało z czegoś takiego, nie widziałeś natywnego pobierania plików, tylko całość odbywała się po stronie klienta, a jak kliknąłeś zapisz, to od buta się pobierał

zacząłbym od przegrzebania tego, a jeśli się uda, to próbować jakoś częściami wczytywać response i przetwarzać pod potrzeby
  • Odpowiedz
@magic96: Oni z tego co kojarzę używają bloba+ kilku innych mechanizmów zależnie od przeglądarki. Ale mają również częściowe trzymanie pliku w indexdb etc. to jest niestety dość trudne do zaimplementowania gdy masz zewnętrzne api z którego muszę ciągnąć cały plik naraz, a nie części. To co podesłałeś niestety równiż ma dokłądnie te same problemy.
  • Odpowiedz
@magic96: Problem jest taki, że nie mogę pliku na zewnętrznym systemie rozbić na mniejsze paczki. Jakbym mógł to bym pewnie spróbował zrobić podobny mechanizm do mega
  • Odpowiedz
@AlKaczone: Ech ty mi tu dajesz informacje o backendowym wysyłąniu dużego pliku, a z tym nie mam najmniejszego problemu. Problem jest w ściąganiu ajaxem dużego pliku, a to już zupełnie inna para kaloszy.
  • Odpowiedz
@AlKaczone: Dodatkowo ja nie mam problemu z wyłapaniem kiedy kończy się ściąganie pliku tylko, nie mogę tego zrobić po stronie serwera bo to zewnętrzne api i tyle. Ja musiałbym się dowiedzieć o tym po stronie klienta i nie mogę robić sobie żadnych proxy. Jakbym miał pełną kontrolę na serwerem to to nawet na ciastkach można zrobić bez większych problemów.
  • Odpowiedz
@AlKaczone: Ba mógłbym to zrobić wtedy choćby
1. Używając ciastek
2. Używając socketów
3. ajaxową pętlą i flagami w bazie
4. I jeszcze kilka innych patentów których nie mogę wykorzystać w tym momencie
  • Odpowiedz