Wpis z mikrobloga

@Cryptonerd_io: Oj tam czego chcesz od bidnych zieziątek!?!?
Po czym rząd wespół w zespół z innymi e---------i stwierdzi, że od już inna branża "jest zła dla zieziątek" i myk zabraniamy xD a wy tam sobie radźcie, j----i prywaciarze-wyzyskiwacze ZIEZIĄTEK!!!
  • Odpowiedz
  • 2
@mithrin takie filmiki jak ten to pokazują jakieś skrajne przypadki z patologicznych ferm zwierząt. Skoro zarabia się na futrach tych zwierząt, to muszą one być w jak najlepszym stanie, a nie poszarpane, pogryzione i podrapane. Nikt normalny nie kupi takiego towaru
  • Odpowiedz
@Cryptonerd_io byłem na fermie Norek w przeciwieństwie do większości tutaj i mogę wam z pierwszej ręki powiedzieć, że te bzdury o tym, że norki tam cierpią to, cóż, bzdury.
One tam sobie grzecznie siedzą, nie płaczą, nie kręcą się w kółko, przychodzą do ręki i dają się głaskać. Żarcia maja do woli, wody także. Nikt ich tam nie tlucze ani nie straszy bo i po co.
Naturalne że jak się ma
  • Odpowiedz
@Cryptonerd_io: w dupie mam czytanie o dobrostanie, byłem raz na fermie i widziałem hodowlę. Dbaniem o dobrostan nazwiesz jedna klatkę 50cmx40cm na jednego osobnika, żeby sobie wzajemnie futra nie uszkodziły... Na Ziemie jest za dużo ludzi, aby takie działania miały sens. Wg szacunków w ostatnim stuleciu zmniejszyliśmy populacje zwierząt żyjących na Ziemi o połowę. Za 20-30 lat będziemy mogli porozumiewać się z niektórymi zwierzętami. Ludzkość dąży do stworzenia syntetycznego mięsa
  • Odpowiedz
@Croises: @Nevak: A szyneczka takie dobre życie miała pełne miłości i piękny kręcony ogonek xD
Syndrom bambiego, ludzie kupujecie ciuchy robione przez dzieci w azji, używacie elektroniki do której murzyni wydobywają metale ziem rzadkich w ciężkich warunkach.

I te sumienie żeby chociaż u nas futerek nie robili xD
  • Odpowiedz
  • 0
Nie, nie ma zupełnie racji, polecam poczytać badania naukowe na ten temat, wystarczy umieć korzystać z google scholar żeby się dowiedzieć, że w tej sprawie jest jasny konsensus naukowy. Zwierzęta cierpią i są zabijane tylko i wyłącznie dla zachcianki ludzi.

Z kolei w kwestii zwierząt domowych (nawet ryb) czy trzymanych w ogrodach zoologicznych, możliwe jest zapewnienie im potrzeb do sprawnego funkcjonowania, fizycznego i psychicznego, szczególnie jeśli zastosuje się tzw. enrichment, co potwierdzają
  • Odpowiedz
  • 0
@Cryptonerd_io Jak chcesz będąc na kompie wrzucę w następnym kom dziesiątki badań na potwierdzenie moich słów, ty raczej na obronę swoich poglądów nie znajdziez zbyt wiele, jeśli cokolwiek. A więc kończ waść, wstydu oszczędź.
  • Odpowiedz