Ej kolarze zastanawiam się nad kupne komputera rowerowego z nawigacją bo już mnie denerwuje jak sie gubie cały czas, albo sprawdzam na telefonie co chwila gdzie skręcić. Poczytałem i oba liczniki mają swoje plusy i minusy i sam już nie wiem co wybrać. Wahoo fajny design, ale podobno problemy z trwałością, brak kolorów, ograniczone funkcje nawigacji. Nie wiem nie nam sie, ktoś ma albo zna temat i sie może wypowiedzieć? Może jest coś jeszcze wartego uwagi w tej cenie?
@michnic: Po zapisaniu trasy w stravie, RideWithGPS, koomocie trasa od razu pojawia się na urządzeniu (po kliknięciu synchro). RideWithGPS jest darmowy, ale strava ma chyba planowanie tras płatne.
@ekstraordynarny: Mocną stroną planowania trasy w stravie jest heatmapa. Mam w okolicy Wrocławia parę takich nowych tras, które są właśnie tylko jako ślady innych rowerzystów, a nie ma tego na żadnej mapie. Tylko w stravie da się narysować po tym trasę. W RwGPS i w koomocie są tam pola i można tylko ręcznie narysować ślad. Natomiast warto zaznaczyć, że rysując trasę w stravie nie pojawiają się na wahoo informacje o
@marcin_k: W Garminie synchronizacja tras działa tak samo, ale jest dodatkowo narzędzie dostarczane przez Garmina. Problem jest taki, że z "darmowych" narzędzi jest tylko RWGPS, który za darmo też jest okrojony. No i zawsze może być tak jak ze Stravą, że obudzimy się jutro i RWGPS będzie już w całości płatny.
@przepelnieniebuforu: no, a tak patrze teraz i jest sens sie w garmina 130 bawić? niby to taki licznik bardziej bo prowadzi bo ścieżce tylko, al e w summie dwa razy tańszy
@zawszespoko: Nie czuję się kompetentny żeby odpowiedzieć na to pytanie. Jeżdżę z elemnt boltem. Korzystam z nawigacji (po wgranej trasie z komoota), brakuje mi ficzerów roama/garmina, w momencie zjechania z trasy doprowadzenia mnie na nią alternatywnymi ścieżkami. Działa z varia rtl515 i z tego jestem zadwolony. Brakuje mi wsparcia dla sterowania lampkami, dlatego o tym napisałem. Nie rozważałem nigdy 130 i nie sądzę, żebym nawet go oglądał, więc.. nie będę
@marafc: Np. szutrowe trasy na wałach wzdłuż Widawy i Odry (szczególnie ta po północnej stronie Widawy). Możliwe, że to już poprawili, ale parę m-cy temu nie mogłem tam wyznaczyć trasy na RwGPS i Koomocie.
#rower #szosa #garmin #wahoo
co lepsze?
Natomiast warto zaznaczyć, że rysując trasę w stravie nie pojawiają się na wahoo informacje o