Wpis z mikrobloga

@BFlsm: Mnie zawsze śmieszyło że jak podadzą w restauracji danie w metalowym garnku, wodę w słoiku itd. itp. to praktycznie każdemu się to podoba, ale jakby ktoś tak zrobił dla gości swoich w domu to byłaby niezła chryja... ;)

Chyba cena robi swoje.
  • Odpowiedz
@roqitt: Tego to nie widziałem. Wiem że są nagie modelki i sushi (Osobiście nie spotkałem się. ;)); potrawy w metalowych garnkach (ew. glinianych), napoje w słoikach - z tymi ostatnimi dwoma pozycjami się zetknąłem.
  • Odpowiedz
@BFlsm: nie cierpię tych garnków, słoików a już przede wszystkim tych idiotycznych desek do podawania XD Ani to higieniczne, ani ekologiczne, ani wygodne... W ogóle drewno nie jest HACCP, powinna być pod to jedzenie podkładka z papieru, w kuchni według sanepidu nawet noża z drewnianą rączką nie można używać - także smacznego wyjadania bakterii po poprzednich gościach.

Nawet w domu nie zaleca się drewnianych desek do krojenia mięsa czy ryb,
  • Odpowiedz
Nawet w domu nie zaleca się drewnianych desek do krojenia mięsa czy ryb, a do tego taka deska powinna być regularnie impregnowana, żeby nie przechodziła zapachami i smakami.


@geuze: To prawda. Czytałem gdzieś że dobrze jest regularnie nacierać drewniane deski w kuchni sokiem z cytryny oraz... pastą do zębów. Podobno pomaga utrzymać je w higienicznym stanie.
  • Odpowiedz