Wpis z mikrobloga

@luxkms78: @geuze: a to nie własnie w drugą stronę? Nie zaleca się plastikowych ani tym podobnych, ponieważ w rysach po nożach potrafią utrzymywać się bakterie i inne mikroorganizmy, a drewno dzięki swojej strukturze potrafi swoje "rany" zasklepiać i dzięki temu jest bardziej higieniczne i sterylne? Oczywiście pomijam fakt regularnego mycia wszystkich desek i ich konserwacji
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@amn1337: nie, bo drewna przede wszystkim nie wyparzysz, no i szczególnie niekonserwowana nasiąka niepożądanymi substancjami - krwią, wodą, sokami z warzyw...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@BFlsm: ile za to zapłaciłeś? XDDDD
Ziemniaki w garze, sosy w słoikach, mięso na patyku. O Bojanie i wygryzionej cytrynie nie wspomnę xDDDD
Jak dałeś więcej niż 40 złotych to przepłacileś
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@amn1337: @geuze: oglądałem Galileo i robili porównanie różnych rodzajów desek i wyszło na to, że drewniane miały najmniej bakterii na sobie, ale nie pamiętam dokładnie jakie badania robili
  • Odpowiedz
@prnppp: a jak to porównanie robili? Z jakiego drewna, jak często czyszczone, po jakich produktach, czy plastikowe były regularnie wyparzane?

Niektóre gatunki drewna mają nawet naturalne właściwości antybakteryjne, są twarde i dobrze się nadają do krojenia, ale generalnie to żeby mnie przekonać to trzeba trochę więcej niż "porównanie z Galileo".

Przede wszystkim przy masowym żywieniu dochodzi kwestia kto i jak często to będzie czyścił - plastik czy porcelanę wrzuca się regularnie
  • Odpowiedz