Aktywne Wpisy

depralin +14
Pytanie na serio.
Dzisiaj jestem umówiony na #divyzwykopem i mam pytanie.
Za rimming mam dopłacić stówę,jestem na to gotowy..tylko czy mogę się czymś zarazić? Nie wiem czemu ale po prostu podnieca mnie lizanie tej małej dziurki ale jak wzamian mam dostać hiva to trochę słabo. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#pytaniedoeksperta #pytanie
Dzisiaj jestem umówiony na #divyzwykopem i mam pytanie.
Za rimming mam dopłacić stówę,jestem na to gotowy..tylko czy mogę się czymś zarazić? Nie wiem czemu ale po prostu podnieca mnie lizanie tej małej dziurki ale jak wzamian mam dostać hiva to trochę słabo. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#pytaniedoeksperta #pytanie

Szyszkalogin +81
#przegryw #samotnosc #depresja
Chłop pali papierosa i rozmyśla nad życiem. Niby chłop ma dach nad głową co jeść w domu też spoko nawet się dogadujemy ale co dalej.
Chodzi chłop do tego kołchozu po powrocie zje paczkę chipsów i gapi się w sufit.
Czuje się uwięziony w tej pętli dzień za dniem taki sam czasem podlany płaczem do poduszki.
Chłop już stary a w środku zagubione dziecko oczekujące pomocy żeby ktoś go
Chłop pali papierosa i rozmyśla nad życiem. Niby chłop ma dach nad głową co jeść w domu też spoko nawet się dogadujemy ale co dalej.
Chodzi chłop do tego kołchozu po powrocie zje paczkę chipsów i gapi się w sufit.
Czuje się uwięziony w tej pętli dzień za dniem taki sam czasem podlany płaczem do poduszki.
Chłop już stary a w środku zagubione dziecko oczekujące pomocy żeby ktoś go

Aby odp. na to pyt. przyponijmy 2 prawdy ekonomiczne:
1. Efektem konkurencji jest wzrost wydajności i spadek cen.
2. W środowisku konkurenycjnym cena zależy od podaży i popytu.
Czemu wizyta u internisty kosztuje przeważnie ok. 150? Bo jest za mało internistów.
Dlaczego jest za mało? Bo uczelnie za mało kształcą.
Na wydział lekarski bardzo ciężko się dostac, idą tam największe kujony, a wiele kujonów niewiele gorszych i z dobrymi serduszkami odpada, bo zabrakło im 1 pkt. na maturze.
Należy więc podnieść 2 krotnie ilość "produkowanych" lekarzy i 4 krotnie ilość przyjmowanych studentów na wydział lekarski. Połowa studentów ma odpaść. Mają przetrwać tylko najlepsi co zagwarantuje, że zawodu lekarza nie dostaną lenie.
Następnie, gdy ilość lekarzy będzie 2 razy wyższa to cena usługi spadnie np. z 150 zł do 100 zł. I wtedy będziemy mogli sprywatyzować służbę zdrowia.
Jak sprywatyzujemy to lekarzy leczących prywatnie będzie jeszcze więcej i cena spadnie może nawet do 80 zł.
Oczywiście ci słabi lekarze będą zmuszeni jeszcze obniżyć ceny, żeby ktokolwiek do nich przyszedł, a ci dobrzy sobie podwyższą.
Jak będziesz szedł z katarem to pójdziesz do tego taniego za 50 zł, a jak z gruźlicą to do tego za 300 zł.
Tylko, że na katar chorujesz raz na rok, a na gruźlicę raz w życiu.
#konfederacja #polityka #lekarz #medycyna
na pewno nie po penis.
1. Liczba studentów których uczelnia może realnie wykształcić się nie zwiększa. Przyjmują więcej a potem jest odsiew bo inaczej na przedmiotach klinicznych zabrakłoby lekarzy do opieki nad studentami.
2. Liczba miejsc na specjalizację się nie zwiększa, przez co lekarze po studiach chętnie wyjeżdżają za granice. Jeśli medycynę
ad 1 w moim rządzie uczynię Cię ministrem zdrowia i te szczegóły wyprostosujesz, bo ja ich nie znam, zrobimny tak jak mówisz
ad 2 bardziej chodziło mi o to, że jak jest jakaś bzdura i potrzebuję np. tylko żeby zwolnienie wypisał albo wypisał lek, który biorę od dawna to mogę iść do tego taniego, ale jak będzie mocno źle to pójdę do lepszego.
@merdig: nie jesteś w stanie tego wyegzekwować. Nie da się tego zrobić.
Mi lekarze NFZ odmówili leczenia i co im zrobisz? Nic!
Muszę bulić po 1000 zł miesięcznie prywatnie od 8 lat bez żadnych refundacji. Mimo to wciąż klikaset złotych mi zabierają pod przymusem na NFZ.
A gdyby opieka była prywatna to bym się przepisał do innego ubezpieczyciela albo w
W szpitalu jako pacjent byłem ostatnio jakieś 20 lat temu.
@merdig: a to nie jest tak, że lek byłby znacznie tańszy, gdyby nie refundacja? Obczaj Pan, gdybyśmy produkowali lek na cukrzycę i NFZ by wybrał nasz lek jako renfundowany to cenę wywalilibyśmy w kosmos, bo czemu nie.
Pomijasz te problemy wolnego rynku usług medycznych.
Widać w USA jak jest z prywatnymi ubezpieczeniami, bierze Cię karetka do szpitala i potem się okazuje, że ubezpieczenie nie pokrywa połowy kosztów.
Komentarz usunięty przez autora