Wpis z mikrobloga

@kosti9191: Wiem że część dzienników wspiera SDS, School Data Sync. Bodaj Vulkan daje się zsynchronizować w ten sposób. Importujesz praktycznie z pliku, ale każdy ma swój login i hasło i swoje uprawnienia i członkowstwa w klasach czy zespołach
  • Odpowiedz
ale każdy ma swój login i hasło i swoje uprawnienia i członkowstwa w klasach czy zespołach

@Koliat: nadawane są automatycznie na podstawie danych dostępowych z dziennika czy jak?
  • Odpowiedz
@thority: dobra, teams się ogarnął i mogę dodawać gości, ale będę pytał co i jak bo pewnie na tym się nie skończy i już z góry wyczuwam, że takiego gościa nie mogę przetransformować na członka grupy i dać mu np. prawa nauczyciela do grupy (może rozpoczynać wideo spotkanie)
@Koliat:
  • Odpowiedz
@kosti9191: a to elegancko.
Gościa nie sądzę, byś mógł "przerobić". Manipulacja członkostwem w grupach Teamsowych ogranicza się do Member/Owner :)
A może Grupy?
Zrób w Azure AD->Groups nową grupę, spróbuj dodać do niej gości a potem tymi grupami dodawać dostępy w Teamsach. Zawsze to trochę łatwiej niż dodawać 100 ludzi tu i tam.
Ciekaw jestem, czy to zadziała, nie testowałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Koliat: zaimportowałem userów tak jak było w tym poradniku, ale w teamsie nadal nie widzi członków. Myślałem, że automatycznie też utworzy grupy i przypisze nauczycieli oraz uczniów, ale jednak nie. Nie wiem czy czekać aż się to znowu jakoś ogarnie, tak jak w przypadku AD
  • Odpowiedz
@Koliat: a to nie powinno samo je utworzyć? Póki co nic nie robiłem, a te które zrobiłem, to robiłem w teams, ale i tak użytkowników nie wykrywa na liście.

Wnioskuję to na podstawie info MS:

School Data Sync (SDS) is a free service in Office 365 for Education that reads the school and roster data from a school's Student Information System (SIS).It creates Office 365 Groups for Exchange Online
  • Odpowiedz
@Koliat: no miałem nauczycieli, uczniów, klasy itp. Tak jak przewiduje SIS.

Ale ok, w Office365, zakładka użytkownicy -> aktywni użytkownicy jest lista nauczycieli i uczniów. Teraz widzę ich maile w office, wraz z domeną szkoły, ale jakie tam są hasła?

Czy to przypadkiem nie utworzyło loginów w domenie szkoły i na tego maila (login) wysłało hasło? Jak tak to lipa, bo takie maile nie istnieją xD
  • Odpowiedz
@Koliat: zresetowałem sobie hasło i się zalogowałem do teamsa to miałem utworzone zespoły czyli wszystko git. Ostatni element to od jakie jest default password i gitara xD
  • Odpowiedz
@Koliat: niestety grupowe resetowanie haseł jest niedostępne. Trzeba każdego z osobna przeklikać i albo hasło nowe (generowane) dostaje na maila (a z librusa nie pobiera maili - sprawdziłem CSV), albo trzeba wpisać nowe hasło ręcznie.

Taka znowu zabawa.
  • Odpowiedz
@Koliat: mistrzu, importowałem wszystko, są porobione zespoły, przypisani użytkownicy, nauczyciele, ale!
Nauczyciel jak się loguje, to widzi swoje zespoły, a uczeń jak się loguje, to nie widzi żadnych zespołów.
Czemu to tak? Dopiero jak mu się wyśle link z zaproszeniem do dołączenia do zespołu to chyba może dołączyć, mimo że na liście już się znajduje :V

Nie powinno być tak, że jak uczeń się loguje to widzi już te wszystkie
  • Odpowiedz