Aktywne Wpisy
#nieruchomosci #bekaztransa właśnie kupiłem tira dla mojego nowo narodzonego dziecka, zaparkuje go przed blokiem, sam prawka nie mam, ale przekaże mu go na 18 urodziny w prezencie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Arbuzlele +299
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Wydaje mi się, że dzisiaj trudno już zdać sobie sprawę, jak głęboko zbrodnie hitleryzmu przeorały niemiecką humanistykę - u zarania większości problemów, jakie postawiono w Niemczech w drugiej połowie XX wieku stały dwa podstawowe pytania: jak możliwy był f-----m/nazizm i jak go uniknąć w przyszłości? W tych dyskusjach wyłoniły się oczywiście różne propozycje zdefiniowania nazizmu. Szerokie uznanie zdobyła perspektywa, w której f-----m został uznany za odpowiedź na modernizację. Niemcy, podobnie jak cała Europa, gwałtownie się modernizowały w XIX wieku, a dojście Hitlera do władzy było konsekwencją obaw i lęków, jakie wzbudzało powstawanie nowoczesnego świata. W takiej perspektywie f-----m jest przede wszystkim kontrrewolucją, sumą wszystkich strachów, jakie można żywić wobec nowoczesności. Co istotne, nie oznacza to w ogóle, że naziści nie korzystali z narzędzi, jakich dostarczyła modernizacja, było wręcz przeciwnie.
A teraz wyobraźmy sobie przykładowo, że znajdujemy się na portalu społecznościowym w kraju, gdzie nie można głosić treści antysemickich, nawoływać do wojny zaborczej czy pochwalać Hitlera. Jak propagować f-----m w takim wypadku? Nic prostszego, wystarczy przecież nie pochwalać Hitlera, skoro to nie o Hitlera chodzi. Można się go pozbyć jak niewygodnego balastu i skupić na rzeczach naprawdę istotnych, czyli kontrrewolucji.
I tak powstał tag na portalu wykop.pl o jakże znamiennej nazwie #revoltagainsthemodernworld Gorąco polecam, jeżeli nie widzieliście jeszcze faszyzmu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sun_(symbol)
#heheszki #polityka #4konserwy #neuropa #historia #anatomiapopulizmu
No nic, teraz już nie mam wątpliwości. Jeśli kiedykolwiek miałbym polecić jakąś zielonkę do obserwowania, to byłby to pan @am_anfang_war_napoleon. Bez dwóch zdań.
PS: Teraz czekamy na rytualnego komcia, że f-----m to nie w Niemczech.
Nu, "dobrze" wiedzieć że w końcu sobie z tym poradzili.
Komentarz usunięty przez autora
@Ignacy_Patzer: No nie wiem. Nieprzypadkowo do nazizmu ciągnęło (i to nie koniunkturalnie, bo mamy prywatne notatniki) takich ludzi jak Heidegger, którego prace są generalnie naszpikowane niechęcią wobec technologii i cywilizacji oraz tęsknotą za czasami wręcz przedsokratejskimi.
Zresztą, interpretowanie faszyzmu w ten sposób nie jest niczym nowym w filozofii polityki. Ale na ten temat to może OP
Komentarz usunięty przez autora
@am_anfang_war_napoleon: nigdy nie przeczytalem wiekszej bzdury. Niemcy byli najwiekszymi zwolennikami nowoczesności, modernizacji i postępu techniczno-socjalnego w Europie z pierwszymi zasadami BHP, ekologii, itd. Dojście do władzy Hitlera wydarzyło się przez dwa powszechnie zaakceptowane przez historyków powody - rozgoryczenie wobec niesłusznego
Jak już je skończysz, to polecam
Wehlrer był liberalnym socjalista i przez ten skompromitowany głupi swiatopoglad mial skrzywione spojrzenie na rzeczywistosc co udowodniono mu wielokrotnie. Wez znajdz sobie lepsze autorytety, to
Chyba jednak wycofam się z dyskusji z kimś, kto po przeczytaniu setek książek o "III Rzeszy" zapisuje tę nazwę przy pomocy cyfry arabskiej. iks de
Czyli nie potrafisz wymienic. Tak myslalem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nastepnym razem po prostu powiedz dobra nie wiem w sumie nie mam pojecia o tym a nie wymyslasz wymoweczki bo ci sie zapis nie podoba xD
@eoneon: zaczęła mnie obserwować jakaś zielonka przedwczoraj, myślałem, że jakiś bot, obecnie wydaje mi się, że to nieprzypadkowa zielonka i mam pewne podejrzenia co do tego jaka
ps. bimdemn przemgra
@loginnawykoppl: ty już wiesz co :oburzonazaba: