Wpis z mikrobloga

Widzieliście kiedyś f-----m? Nie mówię o Hitlerze, swastykach, antysemityzmie i Wehrmachcie, bo to tylko pewien kształt, jaki f-----m przybrał w Niemczech kilka pokoleń temu. Chodzi mi o f-----m jako taki, f-----m w formie czystej - co by zostało z tego światopoglądu, gdyby poddać go destylacji?

Wydaje mi się, że dzisiaj trudno już zdać sobie sprawę, jak głęboko zbrodnie hitleryzmu przeorały niemiecką humanistykę - u zarania większości problemów, jakie postawiono w Niemczech w drugiej połowie XX wieku stały dwa podstawowe pytania: jak możliwy był f-----m/nazizm i jak go uniknąć w przyszłości? W tych dyskusjach wyłoniły się oczywiście różne propozycje zdefiniowania nazizmu. Szerokie uznanie zdobyła perspektywa, w której f-----m został uznany za odpowiedź na modernizację. Niemcy, podobnie jak cała Europa, gwałtownie się modernizowały w XIX wieku, a dojście Hitlera do władzy było konsekwencją obaw i lęków, jakie wzbudzało powstawanie nowoczesnego świata. W takiej perspektywie f-----m jest przede wszystkim kontrrewolucją, sumą wszystkich strachów, jakie można żywić wobec nowoczesności. Co istotne, nie oznacza to w ogóle, że naziści nie korzystali z narzędzi, jakich dostarczyła modernizacja, było wręcz przeciwnie.

A teraz wyobraźmy sobie przykładowo, że znajdujemy się na portalu społecznościowym w kraju, gdzie nie można głosić treści antysemickich, nawoływać do wojny zaborczej czy pochwalać Hitlera. Jak propagować f-----m w takim wypadku? Nic prostszego, wystarczy przecież nie pochwalać Hitlera, skoro to nie o Hitlera chodzi. Można się go pozbyć jak niewygodnego balastu i skupić na rzeczach naprawdę istotnych, czyli kontrrewolucji.

I tak powstał tag na portalu wykop.pl o jakże znamiennej nazwie #revoltagainsthemodernworld Gorąco polecam, jeżeli nie widzieliście jeszcze faszyzmu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sun_(symbol)

#heheszki #polityka #4konserwy #neuropa #historia #anatomiapopulizmu
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@am_anfang_war_napoleon: Od dawna kminiłem dlaczego neo-naziole nie są w stanie dojść do oczywistego, w sumie, wniosku - że jeśli dadzą se siana z Hitlerem, hajlowaniem i swastykami, to w spokoju będą mogli se być neo-naziolami i 99,9% ludności tego świata nie będzie miało zielonego pojęcia z kim przyszło im obcować.

Nu, "dobrze" wiedzieć że w końcu sobie z tym poradzili.

PS: Teraz czekamy na rytualnego komcia, że f-----m to nie
  • Odpowiedz
Hitleryzm nie był "odpowiedzią na modernizację", a stanowił jedną z jej (modernizacji) twarzy.

@Ignacy_Patzer: No nie wiem. Nieprzypadkowo do nazizmu ciągnęło (i to nie koniunkturalnie, bo mamy prywatne notatniki) takich ludzi jak Heidegger, którego prace są generalnie naszpikowane niechęcią wobec technologii i cywilizacji oraz tęsknotą za czasami wręcz przedsokratejskimi.

Zresztą, interpretowanie faszyzmu w ten sposób nie jest niczym nowym w filozofii polityki. Ale na ten temat to może OP
  • Odpowiedz
@eoneon: A na serio, nazizm był przede wszystkim reakcją na przegraną w wojnie światowej, związaną z tym biedę, upokorzenie. Dawał proste odpowiedzi na skomplikowane pytania, a sam Hitler był widziany jako ten, kto zapewni Niemcom ich rzekomo należne miejsce w świecie.
  • Odpowiedz
@am_anfang_war_napoleon: Ci wszyscy faszyści są rozczulający. Uważają się za nie wiadomo jaką elitę, następców krzyżowców, a zazwyczaj jedyne, co potrafią, to wrzucić post na portal ze śmiesznymi obrazkami. Ponadto, jak weźmie się pod uwagę, jak skończył Mussolini, to jeszcze śmieszniej wygląda kult militaryzmu, siły, przemocy.
  • Odpowiedz
dojście Hitlera do władzy było konsekwencją obaw i lęków, jakie wzbudzało powstawanie nowoczesnego świata. W takiej perspektywie f-----m jest przede wszystkim kontrrewolucją, sumą wszystkich strachów, jakie można żywić wobec nowoczesności.

@am_anfang_war_napoleon: nigdy nie przeczytalem wiekszej bzdury. Niemcy byli najwiekszymi zwolennikami nowoczesności, modernizacji i postępu techniczno-socjalnego w Europie z pierwszymi zasadami BHP, ekologii, itd. Dojście do władzy Hitlera wydarzyło się przez dwa powszechnie zaakceptowane przez historyków powody - rozgoryczenie wobec niesłusznego
  • Odpowiedz
@am_anfang_war_napoleon: Książek o 3 Rzeszy powstało miliard, rozważań o nich też powstało miliard, przeczytałem setki z nich, znam prace Wehlera, maja bardzo niska wartosc merytoryczna i male powazanie, ich krytyką zreszta zajmowal sie Nipperdey, bo te teorie o krytyce modernizacji nacjonalistow sa po prostu absurdalne.
Wehlrer był liberalnym socjalista i przez ten skompromitowany głupi swiatopoglad mial skrzywione spojrzenie na rzeczywistosc co udowodniono mu wielokrotnie. Wez znajdz sobie lepsze autorytety, to
  • Odpowiedz
@am_anfang_war_napoleon: wow dobre, super argument, przekonales wszystkich gratulacje. Znajdz jeszcze jakas literowke i bedzie juz totalna masakracja!! iks de

Czyli nie potrafisz wymienic. Tak myslalem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nastepnym razem po prostu powiedz dobra nie wiem w sumie nie mam pojecia o tym a nie wymyslasz wymoweczki bo ci sie zapis nie podoba xD
  • Odpowiedz