Aktywne Wpisy
Wrrronika +5
Jaka 1 losowa ciekawostka przychodzi Wam do glowy?
Angmac +70
Nic mnie bardziej nie bawi niż lizodupy Muska xD
Typ wywalił większość ludzi z firmy, a potem zdał sobie sprawę, że po coś byli zatrudnieni i zaczął ich błagać o powrót. Ba! Wywalił nawet gościa, który przez poprzedni zarząd był oznaczony jako osoba nie do zwolnienia (Haraldur Thorleifsson), ponieważ Twitter przejął jego startup i w przypadku zwolnienia musieliby wypłacić mu ogromne odszkodowanie - gdy Elon dowiedział się o kosztach zaczął publicznie się
Typ wywalił większość ludzi z firmy, a potem zdał sobie sprawę, że po coś byli zatrudnieni i zaczął ich błagać o powrót. Ba! Wywalił nawet gościa, który przez poprzedni zarząd był oznaczony jako osoba nie do zwolnienia (Haraldur Thorleifsson), ponieważ Twitter przejął jego startup i w przypadku zwolnienia musieliby wypłacić mu ogromne odszkodowanie - gdy Elon dowiedział się o kosztach zaczął publicznie się
Odc. 7 The Jig (Old White Guy Dancing)
Przykładowe memy:
https://i.pinimg.com/736x/d5/4c/14/d54c143428d63f80110f4c3777f43f2d.jpg
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_FvwLhl4boJnWUFZBE86p2lAW58a5npYM,w400.jpg
Memy z tej serii wszędzie można co jakiś czas spotkać (widywane również na Wykopie). Najciekawsze jest jednak to, że gościa w niebieskiej koszulce nigdy nie było na oryginalnym zdjęciu. Moim zdaniem w ponad 95% przypadków memy używają przerobionej wersji tego zdjęcia.
Jak do tego doszło? Na stronie Knowyourmeme możemy przeczytać, że pewien użytkownik portalu LiveJournal przerobił to zdjęcie już w 2005 roku na potrzeby jakiegoś konkursu fotoszopek. Tak się stało, że właśnie ta przerobiona wersja rozniosła się po internecie (za czasów kiedy śmieszne obrazki krążyły sobie bez żadnych podpisów i nikt nie drążył tematu).
Gość w niebieskiej koszulce stał się częścią zdjęcia, której nikt nie kwestionował.
W tym zestawieniu użyłem zdjęć wysokiej jakości, więc raczej widać, że zdjęcie było edytowane. Jednak w większości przypadków memy używają przeróbki w kiepskiej jakości i nie widać żeby wklejony gość jakoś się wyróżniał (nie rzuca się to w oczy). Czasami mem jest też częściowo przycięty, ponieważ skupia się na naszym bohaterze po prawej, ale i tak widać że była wykorzystana przerobiona wersja zdjęcia.
Przekonajcie się sami, na pewno natknęliście się wiele razy na jakiegoś mema z tym zdjęciem. A może macie jakieś ulubione? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wygląda na to, że wystąpił tu klasyczny efekt Mandeli. Czytając ten wpis też byłem przekonany, że widziałem wersję bez tego gościa w niebieskiej koszulce. Pomyślałem sobie "no nawet kiedyś zrobiłem mema z tym szablonem i go nie było". Sprawdziłem. Był.