Wpis z mikrobloga

Tak się kochani robi #gamedev w Polsce.

5-10% dla developera uzależnione od ocen brzmi jak nieśmieszny żart. Nie wspominając już o "testowaniu zainteresowania", co jest niezgodne z umową Steam. Przykre, bo tak działają wszystkie WIĘKSZE (pozdrawiam Playway) gamedevowe spółki #gielda w PL - najpierw strona na Steam i trailer, później szukanie studia, które za marne pieniądze zrobi grę. Mam wielką nadzieję, że Steam w tym zakresie się ogarnie - w sklepie robi się syf, a przez takie rzeczy fajne gry które ISTNIEJĄ tracą na widoczności.

źródło: https://www.bankier.pl/wiadomosc/GAMING-FACTORY-S-A-Zawarcie-umowy-na-wykonanie-Pizza-Simulator-w-wersji-na-PC-7951191.html

#januszbiznesu #playway #plw
v.....l - Tak się kochani robi #gamedev w Polsce.

5-10% dla developera uzależnione...

źródło: comment_1598602467AZGbMw2O0ZOQvQUuEcv06g.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vg24_pl: to też, więc inne procenty się na stole pojawiają, co nie zmienia faktu, że działasz w obrębie z góry ustalonego budżetu, jeżeli oczywiście mowa o założeniu spółki zależnej. PlayWay ma interes w tym, żeby taką spółkę rozwijać bo sprzedaż gier to jedno, ale drugie to wartość takiej spółki przy odsprzedaży udziałów/akcji, więc gra się w jednej drużynie a nie chodzi po polu minowym. Więc będę aktywnie protestował przy ciśnięciu
  • Odpowiedz
@vg24_pl: rozumiem rozumiem, przy czym preprodukcje robione w blenderze czy 3ds maxie nie są niczym zakazanym na Steam, tam się build gry wrzuca dopiero jak będzie szedł do sprzedaży, więc czemu nie sprawdzać tanim kosztem, czy ktokolwiek w ogóle takim tematem się zainteresuje? Zwłaszcza, że płaci się Steamowi za wykup miejsca na grę, a jeżeli gra dojdzie do skutku to się płaci niemały procent od sprzedaży, taki biznes.
  • Odpowiedz
@Drakii: nie wiem za co pulsuje się te wypowiedz. To praca dewelopera nie jest TYM kosztem produkcji? Murarzowi tez się płaci udziałami za postawienie ściany w markecie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vg24_pl: Na steamie dziennie ląduje mnóstwo shovelware'u, myślę że spokojnie można rzucić liczbę kilkunastu dziennie. Preprodukcje PlayWay'a i jego "dzieci" to maks 1% tej puli, nie rozumiem w czym problem że się tam pojawiają nawet jeśli wiekszość tych preprodukcji nigdy nie zaostanie ukonczona
  • Odpowiedz