Wpis z mikrobloga

Oj, tak wyglada bogactwo kuhwa!

Piekna kraina "Polski Polnocnozachodniej"!

Jak gospodarczo wygladalby rejon "nowego panstwa" opierajacego sie na 5 wojewodztwach:

- lubuskim
- zachodnio-pomorskim
- kujawsko-pomorskim
- pomorskim
- wielkopolskim

Powierzchnia - 103004 km2 (wielkosc podobna do Islandii)

Ludnosc - 10,62 mln mieszkancow (podobnie do Czech)

PKB - 140 mld USD (niemal identyczny z Wegrami - dane 2017)

Bezrobocie - 6,34%

Problem tylko gdzie tu stolice umiescic - #poznan #gdansk czy #szczecin ?

PS. Tutaj zamieszczam wpisy dotyczace:

- "krainy slaskiej" - https://www.wykop.pl/wpis/51697771/jak-gospodarczo-wyglada-kraina-historycznego-slask/
- krainy "Wielkiej Polski Katolickiej" - https://www.wykop.pl/wpis/51685007/co-by-bylo-gdyby-na-wschodzie-polski-powstalo-kons/

͡° ͜ʖ ͡°)

#glupiewykopowezabawy #gospodarka #polska #ekonomia
J.....s - Oj, tak wyglada bogactwo kuhwa!

Piekna kraina "Polski Polnocnozachodniej...

źródło: comment_1598595996x4eLRJ65Eyy3ZvEbFKcm6R.jpg

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jud-Suss: Stolica oczywiście w Gnieźnie. Jedyna opcja, żeby wszystkie pozostałe miasta to zaakceptowały. Inaczej istnienie takiego tworu byłoby dość krótkotrwałe ;-).
  • Odpowiedz
@cadet: To oczywiscie kwestia dyskusji. Trzymalem sie podzialu na Slask, ktory zrobilem, uwzam, ze sciana wschodnia tez ma wspolne cechy, mozna zrobic jeszcze (oj, beda pekac dupska) - Prusy xD

Mam problem z czym mam zlaczyc Malopolske, ale chyba jedynym rozsadnym wyborem jest Wschod Polski (gdyby Lwow dalej byl w PL, bylby rejon wojewodztw malopolskiego, podkarpackiego i lwowskiego)

Innym problematycznym jest dla mnie Wielkopolska, bo albo laczymy ze Slaskiem, albo
  • Odpowiedz
Problem tylko gdzie tu stolice umiescic - #poznan #gdansk czy #szczecin ?

@Jud-Suss: Nie widzę problemu - instytucje rozdystrybuować w modelu szwajcarskim. Dzięki temu brak postępującej nierównowagi między miastami/regionami, strategiczne bezpieczeństwo. Dodam że to chyba już jest w praktyce wdrożone w Lubuskim
  • Odpowiedz