Wpis z mikrobloga

Mirki budowlance, jest pytanie.

Na parterze mam położone rury od rekuperacji (picture related), które będą szły w suficie podwieszanym. Na górze podwieszane na jętkach, a sam rekuperator stoi w kotłowni na parterze. Tak więc nic nie idzie przez poddasze.

Pytanie: Czy muszę ocieplać rury na parterze? Jak tak to czym można to najlepiej wykonać? Zwykłą wełną czy może są jakieś specjalne maty do tego celu?

Pewnie odpowiedź brzmi tak, żeby uniknąć skraplania się / rosy. Zgadza się?

#rekuperacja #dom #wentylacja #budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #budowa
Szala - Mirki budowlance, jest pytanie.

Na parterze mam położone rury od rekuperac...

źródło: comment_1598256718emrd59tnp8RvFjpcga0ncJ.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@lukastrz: @Sckb: Jeśli jednak w przyszłości podpięlibyśmy GWC (nie wiem czy się kiedykolwiek zdecydujemy) - to wtedy jednak warto byłoby je docieplić?
@haxxx: Pomysł powstał w momencie gdy już nie chcieliśmy zwiększać wylewki na górze (niższa ścianka kolankowa itp)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Szala: Rurami leci powietrze o temperaturze pokojowej. Jesli rury sa otoczone powietrzem rowniez o temperaturze pokojowej, to ocieplenie nie ma sensu.
@lukastrz: no tak nie do końca, jeżeli pomieszczenia będą klimatyzowane a kanał w podwieszeniu gk. To w kanale będzie zimne powietrze a w przestrzeni między gk a stropem ciepłe, więc będzie się wykraplac na kanale @Szala:
  • Odpowiedz
Pomysł powstał w momencie gdy już nie chcieliśmy zwiększać wylewki na górze (niższa ścianka kolankowa itp)

@Szala: tak myślałem, że będzie problem z wysokością u góry
  • Odpowiedz
Jeśli masz na posadzce to więcej pierdzielenia z docinaniem styro.

@Nobel210: ale nie musisz podwieszać sufitu na całej kondygnacji. Chyba, że od początku był taki zamiar to się zgodzę, że łatwiej to ogarnąć w ten sposób
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Szala: ja u siebie izolowalem wełna 50, ale to pieprzenie się, wełna się odkleja, trzeba opaski zakładać, etc. U kolegi robiłem na kauczuku, inna bajka, cięcie przyjemne, nic się nie pyli, taśmą kauczukowa po obwodzie i gotowe.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@haxxx w sumie było taki plan od początku ;-)

Jeszcze jedno pytanie. Niezależnie czy wezmę mate kauczukową czy wełnę - muszę izolować każda rurę oddzielnie czy mogę cały ciąg rur tak jak mam teraz?
  • Odpowiedz