Wpis z mikrobloga

#infomatyka #oc #komputery #podkrecanie

Siema, podkręciłem w UEFI procesor na 4Ghz, jednak przy każdym odpaleniu komputera wywala komunikat " reboot and select proper boot device". Zaskakuje dopiero gdy wejde do biosu (nawet nic tam nie musze zmieniać, wystarczy że wybiorę "zapisz konfigurację i zresetuj". Drugie pytanie to czy ryzen 5 2600 jest w stanie wycisnąć tylko 4.0ghz? Czy może słabsza sztuka mi się trafiła? Gdy próbuje dać więcej nie ma mowy o stabilności.

Mój zestaw:
Ryzena 5 2600
Gigabyte B450M DS3H
PowerColor RX5600XT
Arctic freezer 34 esports duo
1TB Toshiba P300
ADATA SX8200PNP 256,0 GB
2x Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4-3000 CL15
MSI Forge 100R

PS. A może jest coś nie tak z wybranymi przeze mnie napięciami? Są to maksymalne dostępne, więcej się ustawić nie da. Aha! Dodam że podczas testu w cinebench CPU-Z wskazuje napięcie między 1,368V a 1,380V z pojedynczymi skokami do 1,404V, zdarza mu się też zawiesić podczas stress testu, ale w grach problem nie występuje.
ajronek616 - #infomatyka #oc #komputery #podkręcanie

Siema, podkręciłem w UEFI pro...

źródło: comment_1597918110wujfwkQOv3uehr9CoqvykT.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ajronek616 Przy podkręcaniu ustawia się stałe napięcie. Pogrzeb w opcjach. Napięcia SoC nie ruszaj bo odpowiada za ram. Ustaw na 1.35V i zapuść cinebench20 z 5 razy - to że się zawiesza świadczy o braku stabilności.
  • Odpowiedz
@sidhellfire: to na pierwszym zdjęciu mogę ustawić do +0.300v, nic więcej związanego z napięciem nie udało mi się znaleźć, profil llc? Nie bardzo kojarzę o co chodzi więc chyba automatyczny :d nie przypominam sobie żebym coś takiego ustawiał.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ajronek616: wygląda na bardzo okrojoną wersję biosu, ale w sumie to chyba najtańszy wariant płyty. Zmieniłbym język na angielski, bo kto wie co tam tłumacz wymyślił. LLC to load line calibration. Też nigdzie nie widzę tych opcji, to na pewno advanced mode (f2)?
W każdym razie nie liczyłbym na cuda w OC na tej płycie patrząc jak skromnie wygląda sekcja VRM. Więc pozostaje internet i fora, powodzenia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ajronek616: w sensie a320 to w ogóle bez możliwości OC, natomiast spośród płyt z b450 to chyba najtańsza jaka jest. Wszystkie chipsety Bxxx/Xxxx pozwalają podkręcać proca, ale ciężko porównywać, bo różnice są też między konkretnymi modelami. 4GHz na wszystkich rdzeniach to nie jest zły wynik.
  • Odpowiedz