Wpis z mikrobloga

Dzisiaj na lokalnej grupie z Rzeszowa wyświetlił mi się post o potrąceniu młodej dziewczyny. Dosłownie byłem w szoku po obejrzeniu nagrania. Chłop walnął młodą dziewczynę na pasach 18 grudnia 2023, ta odleciała na kilka metrów, połamane pół ciała, a gość dostaje karę grzywny xD Druga sprawa żadnej reakcji po potrąceniu - normalny człowiek w takiej sytuacji wybiega i od razu biegnie do potrąconej osoby, a tu facet odjechał, czeka, po czym zaczyna sobie cofać jakby nic się nie stało xD Mam wrażenie, że gdyby nie inny samochód, który się zatrzymał, to jeszcze minęłoby kilka minut zanim gość wyszedłby z samochodu. Na samym początku jak jeszcze nie było filmu to oczywiście komentarze, że wina dziewczyny, że pewnie nie przechodziła przez pasy, tylko pewnie przebiegła przez drogę kilka metrów od przejścia. Sama policja stwierdziła na początku, że dziewczyna przebiega w niedozwolony miejscu! Ludzie pisali w komentarzach, że podobno sprawcą jest żołnierz, a jego żona jest policjantką.

#rzeszow #wypadek
dosefurious - Dzisiaj na lokalnej grupie z Rzeszowa wyświetlił mi się post o potrącen...
  • 165
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dosefurious i nikt ze świadków się nie zatrzymał.
Przecież ten z ciężarówki musiał widzieć co się stało.
Z białego kombi jadącego z bocznej ulicy też.
Nie widać świateł.
Czy na pewno piesza miała zielone?
  • Odpowiedz
@dosefurious: Jest tam jakiś link do newsa? Z jaką prędkością jechał kierowca? To na pewno nie było 50 km/h. 4 sekundy od wejścia na pasy, kierowca w ogóle nie hamował, jakby nie obserwował co się dzieje. Zatrzymał się 125 metrów dalej, spokojnie, ale zanim zaczął hamować to jeszcze czasu trochę minęło. Osobiście zgadzam się z komentarzami, że trzeba zawsze się zatrzymać i się rozejrzeć, ale wtargnięcie to nie było. Ewidentnie
  • Odpowiedz
Czy na pewno piesza miała zielone?

@rraaddeekk: przecież jest wyłączona sygnalizacja, mruga żółte, pojazdy jeżdżą we wszystkich kierunkach
jedna z ofiar z-------o polskiego prawa pt. "przecież mam pierwszeństwo nawet na przejściu przez 3 pasy w nocy"
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: napisałeś, że zatrzymał się 125 metrów dalej. Przyszła mi na myśl luźna koncepcja prawa w takich sytuacjach.

Trudno mi sobie wyobrazić, żebym po uderzeniu w cokolwiek opóźniał hamowanie lub uciekał z miejsca wypadku. To samo ze wspomnianą przez kogoś innego w tym wątku reakcją - dla mnie w takiej sytuacji najważniejsze byłoby zdrowie i życie osoby, której zaszkodziłem przez swój błąd.
Nawet jak kogoś szturchnę przypadkiem jako pieszy to
cyconiusz - @lycaon_pictus: napisałeś, że zatrzymał się 125 metrów dalej. Przyszła mi...

źródło: Hamowanie-1-1903x698-1055835164

Pobierz
  • Odpowiedz
@cyconiusz: Nie, on nie hamował gwałtownie. Wyraźnie raczej zwalnia. 80 km/h oceniłem na podstawie znacznika czasu i pozycji w stosunku do elementów na drodze. Przemieszczał się 23-24 metry na sekundę.
  • Odpowiedz