Wpis z mikrobloga

@reddin: po drogach poruszam się praktycznie
wyłącznie samochodem, czasem motocyklem ale to już rzadko i to niestety prawda że większość kierowców ma w dupie rowerzystów. Nie raz zdarzalo się że chcąc wyprzedzić rowerzystę w sposób bezpieczny byłem strąbiony przez kretyna w samochodzie za mną bo nie wciskałem się jak dureń między rowerzystę, a samochód jadący z przeciwnej strony. Niestety to się nie zmieni bo 99% ludzi jest zbyt ograniczona umysłowo
  • Odpowiedz
przeczytaj artykuł 24 o ruchu drogowym, wyprzedzanie.

@markyslim: No przeczytałem, nie stoi w sprzeczności z art 16 p 4 czyli nadal kierowca ma zmienić pas a nie zajmować dwa.
  • Odpowiedz
@reddin Art 24 o wyprzedzaniu nigdzie nie stanowi o zajmowaniu pasów ruchu. Art 16 jedyne co ma wspólnego z wyprzedzaniem to informacja, że rowerzysta powinien jechać możliwie blisko prawej krawędzi.
  • Odpowiedz
@xGreatx: betonem to są pedalarze waszego pokroju totalnie nie znający przepisów. Dlatego aby jeźdźić rowerem po drogach publicznych powinien być normalny egzamin. @reddin: to źle wiesz i dalej wrzucasz te wyimaginowane dziury. A to po lewej to co zaznaczyłeś? Asfalt?
  • Odpowiedz
@concord_lexington: jesli rowerzysta jedzie skrajem jezdni, to kierowcy czesto wyprzedzają go na pelnym gazie, nawet gdy jedzie cos z naprzeciwka, spychając rowerzystę z jezdni. Gdy jedzie środkiem, nie moga go wyprzedzić, musza zwolnić i wyprzedzić, gdy jest bezpiecznie
  • Odpowiedz